Kuraklık, Sofralık Zeytinle Zeytinyağı Fiyatlarını Eşitledi

Edremit Körfezi'nde sonbaharda yaşanan kuraklık, sofralık zeytinle zeytinyağı fiyatlarının neredeyse eşitlenmesine yol açtı Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Semerci: '20162017 zeytin sezonunda kuraklığın son derece etkili olmasından dolayı zeytinler ağaçlarda gelişemedi. Bu durum birinci kalite yeşil zeytinin perakende satış fiyatının 1820 liraya çıkmasına neden oldu' Edremit Ziraat Odası 2. Başkanı Diker: 'Edremit Körfezi'nde bu sene son 50 yılın en kurak mevsimini yaşadık. Özellikle eylül, ekim aylarında yağış olmamasından dolayı zeytinin kalitesinde düşüşler yaşandı'

HAKAN FİRİK - Edremit Körfezi'nde kuraklık nedeniyle zeytin ve zeytinyağı fiyatları neredeyse eşitlendi.

Sonbaharda görülen kuraklık nedeniyle irileşemeyen ve zamanından önce karardığı için yemeklik vasfını yitiren sofralık zeytinlerin yağlık olarak değerlendirilmesi, bu ürünün fiyatının artmasına yol açtı. Geçen yıl litresi 20-24 lira arasında değişen sızma zeytinyağının fiyatı bu yıl 20 liraya gerilerken, birinci sınıf yeşil zeytinin perakende satış fiyatı aynı dönemler itibarıyla 8-12 liradan 20 liraya çıktı.

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Hakkı Semerci AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016-2017 zeytin sezonunda etkili olan kuraklık nedeniyle zeytinlerin dalında gelişemediğini, özellikle Körfez bölgesinin sofralık zeytin üretiminde ciddi düşüş yaşandığını söyledi.

Türkiye genelinde de durumun farklı olmadığını ifade eden Semerci, '2016-2017 zeytin sezonunda kuraklığın son derece etkili olmasından dolayı zeytinler ağaçlarda gelişemedi. Bu durum birinci kalite yeşil zeytinin perakende satış fiyatının 18-20 liraya çıkmasına neden oldu. Sofralık zeytin neredeyse zeytinyağı fiyatlarını yakalamış durumda. Bu durum fakirin sofrasındaki katık dediğimiz zeytinin tüketilmesini olumsuz yönde etkileyecektir, ama seneye umuyorum ki bu durum düzelir tekrar normal bir seviyeye gelir. Bu sene birkaç ay daha sıkıntı çekileceğini düşünüyorum.' dedi.

- 'Son 50 yılın en kurak dönemini yaşadık'

Edremit Ziraat Odası İkinci Başkanı Ali Yılmaz Diker de Edremit Körfezi'nde son 50 yılın en kurak mevsiminin yaşandığını, bu nedenle tane zeytinin irileşmesinde, kalibrasyonunda sıkıntı olduğunu belirtti. Bu sezon sofralık zeytin az olduğundan fiyatların yükselttiğini dile getiren Diker, şöyle konuştu:

'Edremit Körfezi'nde bu sene son 50 yılın en kurak mevsimini yaşadık. Bu kuraklıktan, yani özellikle ağustos ayından itibaren eylül, ekim aylarında yağış olmamasından dolayı zeytinin kalitesinde düşüşler yaşandı. Dolayısıyla belirlenen rekoltenin çok altında ve kalitesiz bir zeytin elde edildi. Kalibrajı olmadı, bu sebepten dolayı da yeşil zeytin ve siyah zeytin miktarında önemli düşüşler yaşandı. Arz-talep meselesinden dolayı, siyah ve yeşil zeytin fiyatları yükseldi. Şu anda zeytin ve zeytinyağı fiyatları aynı seviyeye geldi. İkisinin fiyatları eşleşti diyebiliriz. Tabi bu normal kalibrajlı zeytin olmayınca zeytin, zeytinyağı için fabrikalara götürüldü ve sıkıldı, zeytinyağı elde edildi. Dolayısıyla sıkıntını temeli buradan kaynaklanıyor.'

Geçen sene rekoltenin az, ancak zeytinin kaliteli olduğunu anlatan Diker, 'Kaliteli zeytinimiz olduğundan dolayı yeşil ve siyah zeytin yeterli miktarda vardı, ama bu sene 'var senesi'nde olmamıza rağmen kuraklıktan dolayı sıkıntı oldu, verim düşüklüğü yaşadık. Ayrıca yeşil ve siyah zeytin kalibrajını yapamadık.” ifadelerini kullandı.

Zeytin üreticisi ve satıcısı Zafer Soykara da sofralık zeytin fiyatlarının 15-18 lira arasında, kaliteli ürün sızma zeytinyağının da 18-20 lira arasında değiştiğine işaret ederek, 'Bu sene üründe kuraklıktan kaynaklanan, maliyetlerin yüksek olmasından kaynaklanan problemlerle karşı karşıya kalındığı için zeytin fiyatları yukarıya çıktı. Daha önceki yıllarda yüksek olan zeytinyağı fiyatları da bu sene biraz geriye geldi. Zeytin ve zeytinyağı fiyatları eşit oldu diyebiliriz, ama zeytinin çok değerli olmasından, zeytinyağının değerli olmasından kaynaklanan bir fiyat geçişi söz konusu. Geçen yıl kaliteli bir zeytinyağı 20- 24 lira arasındayken zeytin fiyatları 8-12 lira arasındaydı. Arada o zaman uçurum vardı, ama şimdi öyle bir fark yok.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA