Hamas'ta Yeni Dönem Ve Beklenen Gelişmeler

Gazze'deki Ezher Üniversitesi Siyasal Bilgiler Öğretim üyesi Mıhaysin: 'Hareketin askeri kanadı geçmişte de bölgedeki meselelere karşı siyasi duruşları farklı olsa da mali ve ekonomik destek açısından İran'la ilişkilerin devam etmesinde ısrar ediyordu' 'Hamas'ı terör örgütü olarak göstermeye çalışan uluslararası taraflar, asker kökenli birisinin yönetimin başına gelmesiyle kendilerine bahane bulmuş oldu' ElMüstakbel Araştırma Merkezi Başkanı Medhun: 'Sinvar, Gazze'ye istikrarı getirecek. Bu asker kökenli şahsiyet, sahadaki askeri durumun nasıl kontrol edileceğini biliyor. Bu durum göz önüne alındığında, İsrail'le çatışmaya yeni bir form getirileceğinden bahsedebiliriz'

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının kurucularından Yahya Sinvar'ın, Hamas'ın Gazze'deki yeni sorumlusu olarak seçilmesinin ardından hareketin İran ve Mısır'la iyi ilişkiler kuracağı yönündeki görüş ağırlık kazanmaya başladı.

Uzmanlar, askeri kökenli bir şahsiyetin iş başına gelmesiyle, hareketin sivil bir hareket olma özelliğini kaybedeceğini düşünse de bunun İsrail'le savaşa girme noktasına varmayacağı ve İran'la ilişkilerde de normalleşmenin görüleceğini savunuyor.

Gazze'deki Ezher Üniversitesi'nde Siyasal Bilgiler Öğretim üyesi Teysir Mıhaysin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sinvar'ın seçimleri kazanmasının hareketi İran'la yakınlaşmaya iteceğini savunarak, 'Hareketin askeri kanadı geçmişte de bölgedeki meselelere karşı siyasi duruşları farklı olsa da mali ve ekonomik destek açısından İran'la ilişkilerin devam etmesinde ısrar ediyordu.' dedi.

Hamas içinde askeri kanadı güçlendirme yönünde bir eğilim olduğunu aktaran Mıhaysin, bunun, sivil bir kurum iken askeri bir teşkilat kuran hareketin yapısına ters düştüğü değerlendirmesinde bulundu.

- Hamas karşıtı sesler gürleşecek

Hamas içindeki yeni eğilimin ve seçim sonuçlarının, uluslararası platformda hareket karşıtı seslerin gürleşmesine yol açacağı uyarısında bulunan Mıhaysin, 'Hamasterör örgütü olarak göstermeye çalışan uluslararası taraflar, asker kökenli birisinin yönetimin başına gelmesiyle kendilerine bahane bulmuş oldu.' diye konuştu.

Yeni yönetimde İsrail'le savaşa girilmesi ihtimalini de değerlendiren Mıhaysin, 'Hamas'ın başına gelen kişi askeri geçmişi olsa da hassas durumlarda fevri ve düşünmeden davranacak birisi değil. Hamas, İsrail'e karşı sahada, kar-zarar dengesi üzerine kurulu bir strateji geliştirmiş durumda.' ifadesini kullandı.

Mıhaysin ayrıca, esir takası konusunu idare eden ve şartları koyan tarafın askeri kanat olması hasebiyle hareketin bu konudaki tavrının Sinvar'ın başa gelmesiyle değişmeyeceği öngörüsünde bulundu.

- İran'la yakınlaşma ve İsrail'le savaş

El-Müstakbel Araştırma Merkezi Başkanı İbrahim el-Medhun da Sinvar'la birlikte Hamas'ın, siyasi duruşuna yansıyacak yeni bir döneme gireceğini söyledi.

Medhun, Sinvar'ın özellikle Filistin ulusal mutabakatı gibi içinden çıkılması güç politika ve konularda harekete esneklik kazandıracağına dikkati çekti. Sinvar'ın yönetime gelmesinin olumlu yönleri olduğunu savunan Medhun, şunları söyledi:

'Sinvar, Gazze'ye istikrarı getirecek. Bu asker kökenli şahsiyet, sahadaki askeri durumun nasıl kontrol edileceğini biliyor. Bu durum göz önüne alındığında, İsrail'le çatışmaya yeni bir form getirileceğinden bahsedebiliriz. Hareket, yeni dönemde İsrail'le savaştan kaçınacak.'

Yeni dönemde Mısır'la ilişkilerin gidişatıyla ilgili de görüş belirten Medhun, Sinvar'ın, Mısır'la ilişkileri güçlendirmek için çalışacağını hatta ilişkilerde yeni ufuklar açacağını vurguladı.

Hamas'ın İran'a yakınlaşacağı tezine destek veren siyasi analist Hamza Ebu Şeneb de hareketin askeri kanadının geliştirilmesi için, İran gibi mali ve askeri destek verebilecek bir ülkeye ihtiyaç duyduğunu savundu.

Sinvar'ın Gazze'deki yönetimin başına gelmesiyle hareketin askeri kanadının geliştirilmesine daha fazla önem verileceğini dile getiren Ebu Şeneb, İsrail'le savaş konusunda ise 'Savaş kararı en nihayetinde ferdi değil Hamas'ın iç mekanizmasının katılımıyla alınacak bir karardır.' dedi.

Hamas'ın gerçekleştirdiği iç seçimler neticesinde Gazze'deki yeni lideri olan Yahya Sinvar, İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın kurucularından biri olarak biliniyor. Sinvar, aynı zamanda Hamas'ın güvenlik ve davet teşkilatı olarak isimlendirilen 'Mecd gücünün' de kurucusu olarak tanınıyor.
Kaynak: AA