Fed Başkanı Yellen Bankacılık Komitesinde Sunum Yaptı (2)

Yellen: 'Göçü yavaşlatmak büyüme hızını düşürebilir' 'Amerikalıların sağlık sigortasını kaybetmesinin büyümeyi olumsuz etkileyebilir' 'Son veriler, ticari ve endüstriyel kredilerin 2008'deki rekorlarını aştığını ortaya koyuyor'.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, göçmenlerin iş gücününün genişlemesi için önem taşıdığını belirterek, 'Göçü yavaşlatmak büyüme hızını düşürebilir' dedi.

Yellen, ABD Senatosu Bankacılık Komitesinde ülke ekonomisi ve para politikası hakkında sunum yaptı ve senatörlerin sorularını yanıtladı.

Fed'in faiz artırım kararlarında yeni yönetimin ekonomi politikalarını göz önüne alacağını belirten Yellen, vergi sistemi, finansal düzenlemeler, sağlık ve göçmenlikle ilgili değişikliklerin ekonomiyi etkileyeceğini dile getirdi.

Yellen, bir soru üzerine, göçmenlerin Amerikan ekonomisinin büyümesine katkı sağladığını vurgulayarak, 'Göç iş gücünün genişlemesinde önemli bir faktör oldu. Bu nedenle, göçün yavaşlaması büyüme hızını düşürebilir' değerlendirmesini yaptı.

Sağlık sisteminde yapılacak değişikliklerin, Amerikan ekonomisinin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarını yakından ilgilendirdiğini anlatan Yellen, Amerikalıların sağlık sigortasını kaybetmesinin büyümeyi olumsuz etkileyebileceğine işaret etti.

Yellen, ayrıca, ABD'nin 44. Başkanı Barack Obama'nın adıyla anılanan Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası (ACA) reformunun Amerikalıların işlerinden sağlık sigortasını kaybetmeden ayrılabilmelerini sağladığı için daha dinamik bir iş gücü piyasasına katkıda bulunduğunu kaydetti.

Bununlar birlikte, yeni yönetimin alanındaki icraatlarının ekonomiyi nasıl etkileyeceğini öngörmek için çok erken olduğunu söyleyen Yellen, Fed'in politikalarını spekülasyonlara değil, somut adımlara dayanarak atacağının altını çizdi.

- 'Amerikan bankalarının kredileri ve karları rekor seviyede'

Fed Başkanı Yellen, senatörlerin finansal regülasyonların gevşetilmesine yönelik sorularını da yanıtlarken, ABD bankalarının ticari işletmelere kredi vermediği ve uluslararası rakipleriyle rekabet edemediği gibi görüşlere katılmadığını belirtti.

Wall Street'e yönelik eleştirileriyle bilinen Demokrat Senatör Elizabeth Warren'ın Amerikan bankalarının kredilerinin düştüğü iddiasını sorması üzerine, Yellen, 'Son veriler, ticari ve endüstriyel kredilerin 2008'deki rekorlarını aştığını ortaya koyuyor' dedi.Yellen, ayrıca, Amerikan bankalarının rakiplerine kıyasla daha karlı olduklarını ve piyasa paylarını artırmaya devam ettiklerini dile getirdi.

Fed Başkanı Yellen'in bu yorumları, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarıyla taban tabana zıt bir tablo çizdi.

Trump, önceki günlerde 2010 yılında hayata geçirilen Dodd-Frank Wall Street Reformu’nun yeniden gözden geçirilmesi öngören başkanlık kararnamesini imzalarken, “Dodd-Frank’in birçok bölümünü sileceğiz çünkü açıkçası iyi işletmeleri olan birçok insan ve arkadaşım var ama bankalardan kredi alamıyorlar. Çünkü bankalar onlara Dodd-Frank’in kuralları ve regülasyonları nedeniyle para vermiyor.” ifadelerini kullanmıştı.

- 'Taylor kuralıyla büyüme düşük, işsizlik yüksek olurdu '

Janet Yellen, bir başka soru üzerine, Fed’in 'Taylor Kuralı' gibi matematik bir formüle bağlı kalmasının mümkün olmadığını vurgularken, Taylor Kuralı'na göre mevcut durumda yüzde 0,5-0,75 aralığında bulunan politika faizinin yüzde 3,5-4,00 aralığında olması gerekeceğini anlattı.

Yellen, Fed'in Cumhuriyetçilerin talep ettiği gibi Taylor Kuralı'nı izlemesi durumunda ekonominin daha zayıf ve işsizliğin daha yüksek olacağını sözlerine ekledi.

(Bitti)

Kaynak: AA