Fas'ta Yeni Hükümet Kurma Çalışmaları

Fas'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Abdulilah Benkiran, bir aylık aradan sonra tekrar koalisyon görüşmelerine başladı.

Benkiran, dün gece Milli Bağımsızlar Birliği (RNI) Genel Sekreteri Aziz Ağnuş ile görüşmesinin ardından bugün de Halk Haraketi (MP) Genel Sekreteri Emhenned El-Anasır ile bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmelerin ardından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Başbakan Benkiran, hükümet kurma çalışmalarına ilişkin geçen ay yaptığı açıklamada, koalisyon görüşmelerini kendisinin yürüttüğünü belirterek, her partinin kendi kararını kendisi vermesi gerektiğini belirtmişti. Benkiran, IRN Genel Sekreteri Ağnuş ve MP Genel Sekreteri Anasır’dan koalisyona katılımı noktasında kesin bir cevap alamadıklarını belirterek, RNI ve MP ile koalisyon görüşmelerine devam edemeyeceklerini söylemişti.

Koalisyon görüşmelerinde kilit rol oynayan RNI, MP, Halk Gücü Sosyalist Birliği (UNFP) ve Anayasal Birlik Partisi (UC) tarafından yapılan ortak açıklamada, güçlü ve çoğunluğun desteklediği bir koalisyon için UNFP ve UC’nin de hükümette yer alması gerektiği belirtilmişti.

Ülkede geçen sene ekim ayında yapılan genel seçimlerde 125 milletvekili ile birinci parti olan PJD lideri Benkiran, Kral 6. Muhammed'den yeni hükümeti kurma görevini almasından bu yana koalisyon hükümeti arayışlarını sürdürüyor.

Fas anayasasına göre, hükümet kurmak için 198 milletvekili sayısına ulaşması gereken Benkiran, önceki gün yaptığı açıklamada, yeni hükümeti kurmak için önceki koalisyon ortakları RNI, MP ve İlerleme ve Sosyalizm Partisi (PPS) ile ön anlaşmaya vardıklarını bildirmişti.

Kaynak: AA