Botoksla Aşırı Terlemeye Son

Dermatoloji Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, özellikle koltuk altı, el ve ayak terlemelerinde tercih edilen botoks tedavisiyle o bölgedeki terlemeye yol açan uyarıların azaltıldığını söyledi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Yüksel Oltulu, “Botoksun terleme tedavisindeki rolü günümüzde giderek artmaya başlamıştır. Son yıllarda tüm dünyada tedavi edici etkisinin yanı sıra estetik amaçlı olarak da çok fazla kullanılan botoks maddesi, günümüzde aşırı terleme için geliştirilen alternatif yöntemlerden biridir. Özellikle koltuk altı, el ve ayak terlemelerinde tercih edilen botoks tedavisiyle o bölgedeki terlemeye yol açan uyarılar azaltılmaktadır” dedi.

Uzm. Dr. Oltulu şöyle devam etti: “Terleme doğal bir olaydır. Herkes terler. Terleme vücut ısımızı normalde tutmak için gereklidir. Fakat terleme bazı durumlarda normalden daha fazla olur ve kişinin hayatını olumsuz etkiler. Terleme kişinin kıyafetlerinde bozulmaya yol açar. Vücutta kötü bir koku oluşmasına neden olur. Tüm bu sorunlar kişinin sosyal hayatını ve özel hayatını etkiler. İşte bu durumda aşırı terlemeden bahsedebiliriz. Örneğin avuç içi terlemelerinde kişi eliyle herhangi bir şey tutamaz, kimseyle tokalaşamaz, sürekli elerini saklama ihtiyacı duyar.”

Terlemenin kişiler için başa çıkılmaz bir hal alabileceğinden ve nedenlerinden bahseden Uzm. Dr. Yüksel Oltulu, “Koltuk altı, el ve ayaklarda yoğunlaşan ve tıp dilinde ‘hiperhidrozis’ olarak adlandırılan terleme hastalığına karşı botoks son yıllarda oldukça fazla kullanım alanı bulmuştur. Terleme, normal ter ve ısı kaybının olduğu durumlarda hem kadın hem de erkeklerde sosyal yaşamı etkileyebilecek ölçüde rahatsızlık oluşturmaktadır. Stres, tiroit bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezi hastalıkları, menopoz, hipoglisemi, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlar terlemenin başlıca nedenleri arasında bulunmaktadır. Kişilerde bazen yapısal olarak da aşırı terleme görülebilmektedir. Terlemenin yoğun olduğu bölgelerden biri olan koltuk altına enjekte edilen botoks, ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici süre bloke ederek ter üretimini engellemektedir” bilgisini verdi.

Fazla terlemeden kurtulmak artık çok kolay

Uzm. Dr. Yüksel Oltulu sözlerini, “Botoks, çok ince uçlu iğnelerle terleyen bölgeye sık aralıklarla uygulanır. Uygulamadan sonraki ilk hafta içerisinde iyileşme gözlenir. Botoksun etkisi genellikle ortalama 6 ile 8 ay sürer, etki geçmeye başladığında ikinci uygulama yapılır. Kişiye bağlı olarak ter bezlerinden aşırı ter salgılanmasını belirli bir süreliğine durdurmak ve böylece özellikle yaz aylarında yoğun bir şekilde karşılaşılan bu problem giderilebilmektedir” şeklinde tamamladı.
Kaynak: İHA