Ankara Büyükşehir Sağlık İşleri Daire Başkanından Sokak Hayvanlarına İlişkin Brifing

Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Şafak Uğur, sokak hayvanlarının sorunları ve çözüm yolları konusunda Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine bilgi verdi.

Ankara Büyükşehir Sağlık İşleri Daire Başkanından Sokak Hayvanlarına İlişkin Brifing
Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Şafak Uğur, Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine sokak hayvanlarının sorunları ve çözüm yolları konusunda sunum yaptı. Uğur, “Birçok gelişmiş ülke yıllardan beri bu hayvanları gaz odalarına atarak veya zehirleyerek yok etti. Ama bir şekilde bu sorunu halledemediler. Bir dişi ve bir erkek köpeği sokağa attığınız zaman 6 yıl içerisinde matematiksel olarak katlanarak çoğalıp 67 bin köpek üremiş oluyor. Tek çözüm yolu kısırlaştır, aşılat ve yaşat programıdır” dedi.

Hayvanların doğal yaşam alanlarının insanlar tarafından işgal edildiğini anlatan Uğur, “Bizler insanoğlu olarak tabiatın varlıklarını dünya çapında işgal edip yok ediyoruz. Bu nedenle sokak hayvanlarıyla ilgili sorunların halledilmesi dünya çapında bir problem” diye konuştu.



“Bu yöntemlerin hiçbirinin başarılı olmadığı, sokak hayvanı sayısının azalmamış olmasından bellidir”

Birçok gelişmiş ülkenin yıllardan beri sahiplenilmeyen köpekleri gaz odalarına atarak veya zehirleyerek yok ettiğini ancak sorunu çözemediklerini kaydeden Uğur, Türkiye’nin bu konuda modern bir yasaya sahip olduğunu belirtti.

Sokak hayvanlarının sorunlarının çözülmesi yönünde Türkiye’nin dünyada en modern hayvan hakları kanununa sahip olduğunu vurgulayan Uğur, şunları söyledi:

“Sokak köpeklerinin kontrolsüzce üremeleri sonucunda sayılarının giderek fazlalaşması, özellikle büyük metropoller başta olmak üzere Türkiye’nin birçok kentinde çok uzun yıllara dayanan bir sorun. Yıllardır yerel yönetimler bu sorunla başa çıkmak için zehirleme, öldürme, barınaklara kapatma, hayırsız ada örneğindeki gibi tecrit ederek açlıktan ölüme mahkum etme gibi yöntemler uygulamışlardır. Bu yöntemlerin hiçbirinin başarılı olmadığı, sokak hayvanı sayısının azalmamış olmasından bellidir.”

“Sokak hayvanları için uygun uygulama kısırlaştır, aşılat, yaşat programıdır”

Sokak hayvanları için en uygun yöntemin kısırlaştırılarak doğal ortamlarına tekrar bırakılması olduğunu kaydeden Uğur, “Sokak hayvanları için uygun uygulama, kısırlaştır, aşılat ve yaşat programıdır. Köpekler, kısırlaştırılıp aşılatıldıktan sonra tekrar ortamlarına bırakılmalıdır. Bir köpek ilk doğumda 5 tane, giderek artarak 12 taneye kadar doğurur. 8 memesi olduğu için 12 taneden 4’ü kafadan açlıktan ölür. Geriye kalanlardan da ölenler harici 5-6 tanesi hayatta kalır. Bir dişi ve bir erkek köpeği sokağa attığınız zaman sokakta başka hayvan olmasa bile 6 yıl içerisinde matematiksel olarak katlanarak çoğalıp 67 bin köpek üremiş oluyor” ifadelerini kullandı.

Uğur, sokak hayvanlarının plansız çoğalması ve çevreye zarar vermesini önlemek için “kısırlaştır-aşılat-yaşat” programının gerekliliği konusunda ise şunları söyledi:

“Kısırlaştırılıp aşılanan hayvandan diğer hayvanlara veya insana zoonoz hastalıkların geçişinde azalma olur. Başıboş hayvanların kısırlaştırılması onların sağlığında iyileşmeye ve kazalarda yaralanma risklerini azaltmaya yardım eder. Kısırlaşmış bir köpek dışarıda en fazla 5 yıl yaşar (normal ömrü 15 iken). Kısırlaştırma, bir köpeğin doğum yapmasını engeller, saldırganlığını azaltır, uysallaştırır. Her doğumda hastalık ve bakımsızlıktan ölen yavru sayısı azaltılmış olur. Kısırlaşmış bir hayvanın alındığı ortama bırakılması, aynı bölgeye dışarıdan başka hayvanların girişini engeller. Kısırlaştırılıp yaşatılan hayvanlar kemirgenlerin biyolojik kontrolünü sağlar.”
Kaynak: İHA