Ambiente Fuarı'nda Türkiye'ye Yoğun İlgi

Türkiye, bu yıl 'Ambiente'ye katılan önemli ülkelerden biri olarak öne çıkarken, fuarda sergilenen kaliteli ve yenilikçi özelliğe sahip ürünler ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor TİM Başkan Vekili Öztiryaki: 'Firmalarımızın neredeyse tamamını gezdik, hepsi oldukça memnunlar' İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz 'Firmalarımızın hepsi memnun olduklarını ve geçen yıla kıyasla daha fazla bağlantı kurduklarını söylediler'.

ABDULSELAM DURDAK - Türkiye, bu yıl uluslararası mobilya, dekorasyon, aksesuar, züccaciye ve hediyelik eşya fuarı 'Ambiente 2017'de sergilediği kaliteli ve yenilikçi ürünlerle ön plana çıkarken, Türk firmaların stantları ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen uluslararası mobilya, dekorasyon, aksesuar, züccaciye ve hediyelik eşya fuarı 'Ambiente 2017', devam ediyor. Türkiye fuara bu yıl, 72'si milli katılım olmak üzere 140 firmayla katılıyor.

Türkiye, bu yıl 'Ambiente'ye katılan önemli ülkelerden biri olarak öne çıkarken, fuarda sergilenen kaliteli ve yenilikçi özelliğe sahip ürünler ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.

AA muhabirine fuara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, bu yılki fuarın oldukça verimli geçtiğini belirterek, 'Firmalarımızın neredeyse tamamını gezdik, hepsi oldukça memnunlar.” dedi.

Birkaç yıldır durağan giden sektörün bu yıl yeniden toparlanma gösterdiğini dile getiren Öztiryaki, bu yılın sektör açısından olumlu anlamda bir kırılma dönemi olabileceğini vurguladı.

Türkiye’nin mutfak sektöründe oldukça iyi bir konumda olduğunu belirten Öztiryaki, “Şu anda satın alıcılar Türkiye’yi tercih edebilir durumda. Hem fiyat hem kalite hem de yeni tasarımlar açısından. Türkiye son 10 yıldır tasarıma çok önemli destek veriyor, biz de birlik olarak, TİM olarak destek veriyoruz.' ifadelerini kullandı.

Türk mutfak sektörünün geçen yıl 3,9 milyar dolar ihracat yaptığını belirten Tahsin Öztiryaki, 'Türkiye’nin dünyada mutfak malzemesi konusundaki algısı ‘Türkiye’den mal alınır’ , ‘Türkiye’den doğru ve zamanında mal alınır’ şeklinde.' ifadelerini kullandı.

- 'Bu yıl da 4 milyar dolar ihracat hedefliyoruz'

2017 yılına ilişkin de beklentilerin yüksek olduğunu dile getiren Öztiryaki, 'Mallarımızın kalitesi ve fiyatlarımızın uygunluğuyla dünya pazarlarında olacağız. Bu yıl da 4 milyar dolar ihracat hedefliyoruz.' diye konuştu.

Öztiryaki, ayrıca sektör açısından Güney Amerika ve Afrika’nın yeni pazarlar olarak görüldüğünü ve Türk Hava Yollarının (THY) uçuşları sayesinde Afrika pazarlarına daha rahat ulaşabildiklerini sözlerine ekledi.

- 'Firmalarımız fuardan memnun'

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Rıdvan Mertöz ise Ambiente fuarının mutfak sektörü için en önemli fuar olduğunu ve Türkiye’nin 72’si milli katılım olmak üzere 140 firmayla fuarda yer aldığını söyledi.

Türkiye’den katılan firma sayısının her yıl artarak devam ettiğini dile getiren Mertöz, 'Firmalarımızın hemen hemen hepsini gezdim. Hepsi de memnun olduklarını ve geçen yıla kıyasla daha fazla bağlantı kurduklarını söylediler.' diye konuştu.

Mertöz, 2017 yılında birlikteki tüm branşlarda yükseliş beklediklerini ve hemen hemen hepsinde olumlu sinyaller aldıklarını sözlerine ekledi.

- Fuarda Türk firmalarının ürünleri ilgi görüyor

Fuara bambu ağacından ürünlerle katılan ve özgün tasarımlarıyla dikkati çeken Bambum firmasının Medya Sorumlusu Faruk Yar tamamıyla bambu ağacından mutfak ürünleri ürettiklerini ve bunların çevre ve sağlık açısından faydalı olduğunu söyledi.

Fuardaki ilginden oldukça memnun olduklarını vurgulayan Yar, 'Bu salonda bizden başka bir Türk firması yok. Birçok ülke bu salonda yok zaten. Çünkü burası genelde tasarımcıların bir araya geldiği bir salon.' ifadelerini kullandı.

Sergiledikleri ürünlerle Türkiye’nin tanıtımına da katkı sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Yar, 'Biz bambuya ağırlıklı olarak Türkiye’ye özgü motifleri işliyoruz ve bu şekilde de ülkemizin kültür ve turizminin tanıtılmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Şu an 32 ülkeye ihracat yapıyoruz. Orta Doğu’da çok güçlüyüz. Suriye’de savaş var şu an ama Şam’da bile şubemiz var.' diye konuştu.

-Türk firmaya 'German Design' tasarım ödülü

Aniva Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Ayhan ise çanta şeklinde tasarladıkları pratik mangalın bu yıl 'German Desing' tasarım ödülü aldığını dile getirdi.

Ürünlerini Türkiye’de tasarladıklarını ve ürettiklerini dile getiren Ayhan, oldukça yoğun ilgi gördüklerini kaydetti.
Kaynak: AA