ABD'de Savağı Delinen Barajdan Su Baskını Riski Azaldı

California eyaletinde savağında delik tespit edilen Oroville Barajı'nda su seviyesi düşmesine rağmen su baskını tehlikesi sürdüğü için tedbir için bölge sakinlerinden evlerine dönmemeleri istendi Vali Brown, ABD'nin en yüksek barajında yaşanan olayın ardından tahliyeler ve muhtemel su baskınları için federal hükümetten yardım talep etti Ekiplerin deliğin onarılması için yürüttüğü çalışmalar AA ekibince havadan görüntülendi.

ABD'nin California eyaletinde yer alan ülkenin en yüksek barajı Oroville'de su seviyesinin düşmesiyle su baskını tehlikesinin azaldığı ancak henüz tahliye kararının kaldırılmadığı bildirildi.

California Valiliği tarafından bölgede acil durum ilan edilerek, eyalet ulusal muhafızları ve helikopterli ekipler güvenlik ve barajdaki onarım için görevlendirildi.

Donald Trump yönetimine mektup gönderen Vali Jerry Brown, tahliyeler ve muhtemel su baskınları için federal yardım talep etti.

Butte County Şerifi Kory Honea ise gazetecilere yaptığı açıklamada, su seviyesi azalsa da henüz insanların evlerine dönebileceklerini söylemek için erken olacağını kaydetti.

Butte County'de yer alan cezaevindeki 500'den fazla mahkumun da Alameda County'deki cezaevine nakledildiği duyuruldu.

- Helikopterlerle müdahale ediliyor

Anadolu Ajansı ekibi, yaklaşık 230 metre yüksekliğindeki barajda sorun yaşanan tahliye savağı ve bölgedeki çalışmaları havadan görüntüledi.

Bölge sakinlerinden Mel Alvarez, ekiplerin tahliye savağındaki sorunu gidermek için taşlarla doldurduğu çuvalların helikopterle havadan deliğin bulunduğu bölüme bırakılacağını söyledi.

Alvarez, çalışmanın amacının öncelikle delikten akan suyun durdurulması ve barajdan kontrollü olarak su tahliye edip riskin azaltılması, ardından da deliğin onarılması olduğunu ifade etti.

Son günlerde etkili olan aşırı yağışlar, Oroville Baraj Gölü'nde su seviyesinin yükselmesine yol açmıştı. Su seviyesini azaltmak için tahliye savağını kullanmak isteyen görevliler bu bölümde delik olduğunu tespit etmişti.

Deliğin büyüme eğiliminde olması nedeniyle yaşanabilecek sel felaketinin önlenmesi amacıyla bölgedeki 180 binden fazla kişi için acil tahliye kararı çıkarılmıştı.

California Valiliği, 1968'de inşa edilen Oroville Barajı'ndan hem tarım alanları hem de yerleşim yerlerine su veriyor.
Kaynak: AA