Üzerine Demir Kapı Devrilen İşçinin Ölümüne Dava

Çalıştığı işyerinde raydan çıkan demir kapıyı yerine takmak isterken üzerine devrilmesi sonucu işçi Emin Özdamar'ın ölümüne ilişkin şirketin yönetim kurulu başkanı ve sorumlu müdürü hakkında 6'şar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Tuzla'da çalıştığı iş yerinde, raydan çıkan demir kapıyı yerine takmak isterken üzerine devrilmesi sonucu işçi Emin Özdamar'ın ölümüne ilişkin, şirketin yönetim kurulu başkanı ve sorumlu müdürü hakkında 'taksirle ölüme neden olma' suçundan 6'şar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, Tuzla'da 7 Mayıs 2016 tarihinde bir şirkette çalışan işçi Emin Özdamar'ın, raydan çıkan demir kapıyı yerine takmak isterken üzerine devrilmesi sonucu ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı.

Hazırlanan iddianamede, şüphelilerden Avni Kemal Pars'ın söz konusu şirkette yönetim kurulu başkanı, Süleyman Kösem'in de idari ve teknik işlerden sorumlu müdür olduğu, ölen Emin Özdamar'ın ise iş yerinde kulübede görevli çalışan işçi olduğu belirtildi.

Olay günü Tuzla Belediyesi Temizlik Hizmetlerinde çalışan işçilerin iş yerindeki demir kapıyı sol tarafa doğru kaydırarak açtıkları ve çöp toplama kamyonuyla iş yeri bahçesine girerek buradaki çöpleri alıp gittikleri aktarılan iddianamede, girişteki kulübede görevli olan Emin Özdamar'ın ise açık olan giriş kapısını kapatmaya çalıştığı anlatıldı.

İddianamede, kapının üzerinde gidip geldiği raydan çıkması üzerine Özdamar'ın üzerine devrildiği belirtilerek, kapının altında kalan Özdamar'ın sırt üstü beton zemine düşüp başını çarptığı ve olay yerinde hayatını kaybettiği aktarıldı.

Olay ilişkin iş güvenliği uzmanı bilirkişi tarafından düzenlenen rapora da yer verilen iddianamede, motor gücüyle açılıp kapanan giriş kapısındaki bozuk olan motoru yaptırmayan ve yerinden çıkmaması için gerekli tedbirleri almayan şirket yönetim kurulu başkanı Pars ve sorumlu müdür Kösem'in asli kusurlu olduklarının belirlendiği anlatıldı.

İddianamede, şüphelilerden Avni Kemal Pars'ın yönetim kurulu başkanı olması nedeniyle olayda sorumluluğunun bulunduğu belirtilerek, diğer şüpheli Süleyman Kösem'in alınan ifadesinde normalde motorla çalışan demir kapının, motorunun sorun çıkarması sebebiyle 2-3 ay önce bilinçli olarak devreden çıkarıldığını ve elle çalışmasını sağladıklarını, olay günü kapının hızla açılması sonucunda raydan çıkmasını engelleyen frenleme sisteminin kırılmış olduğunu, bu nedenle raydan çıktığını söylediği belirtildi.

Bu kapsamda şirketin yönetim kurulu başkanı Avni Kemal Pars ve sorumlu müdürü Süleyman Kösem hakkında 'taksirle ölüme neden olma' suçundan 2'şer yıldan 6'şar yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianame, gönderildiği Anadolu 31. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Şüphelilerin yargılanmalarına ilerleyen günlerde başlanacak.
Kaynak: AA