'Türkiye, Seramikte Sayılı Ülkelerden Biri Haline Geldi'

Decovita Seramik Kurucu Ortağı Uyan: 'Türkiye, dünyanın önde gelen seramik üreticilerinden biri haline geldi' 'İnşaatın lokomotif sektör haline gelmesi ve kentsel dönüşüm sürecinin hız kazanmasıyla birlikte seramik ihtiyacı arttı' 'Şu anda 165 kişilik istihdam sağlıyoruz. Bu rakamı 600'e çıkartmayı hedefliyoruz'

Decovita Seramik Kurucu Ortağı Ercan Uyan, 'Türkiye, dünyanın önde gelen seramik üreticilerinden biri haline geldi.' dedi.

Decotiva'nın düzenlediği basın toplantısında konuşan Uyan, inşaatın lokomotif sektör haline gelmesi ve kentsel dönüşüm sürecinin hız kazanması ile birlikte seramik ihtiyacının arttığını söyledi.

Uyan, Türkiye'nin dünyanın önde gelen seramik üreticilerinden biri haline geldiğini belirterek, sektörün tecrübelerinin artık üretime aktarılmasının şart olduğunu kaydetti.

Sanayicilerin yerli ve milli olması gerektiğini de savunan Uyan, 'Savunma sanayideki gibi milli bir sanayi oluşturmak için çalışmalıyız.' ifadesini kullandı.

Eskişehir Bozüyük'te yaptıkları yatırımın 4 aşamalı bir yatırım olduğunu burada porselen, seramik ve karo tesisi kurduklarını belirten Uyan, şunları kaydetti:

'Yıllık 4 milyon metrekare kapasiteli bir tesis oldu. Bunu etap etap 20 milyon metrekareye kadar çıkartacağız inşallah. İlk yatırımımız yaklaşık 40 milyon avro oldu. Geçen yıl haziran ayında belgelerimizi ve kalite kontrol ayarlarını yaptık. Şu anda çıkarttığımız ürünler dünyanın en iyi porselen, karo ve seramik değerlerine sahip. Avrupa ile yarışacak hatta daha da üzerine çıkacak kaliteye ulaştık. Yatırımlara bu anlamda talep de oluştu. İhracat hedeflerimizi yüzde 40 belirlemiştik. Şu anda ihracatı yüzde 60'larda kapatacağımızı öngörüyoruz.'

Uyan, ilk etapta hedefledikleri 4 milyon metrekare duvar ve yer seramiği üretimini, 2 yıl içinde 10 milyon metrekareye çıkarmak istediklerini belirterek, 'Şu anda 165 kişilik istihdam sağlıyoruz. Bu rakamı 600'e çıkartmayı hedefliyoruz.' şeklinde konuştu.

Üretim artışıyla birlikte, halihazırda tüm Türkiye’ye yayılan bayi ağlarını genişleteceklerini kaydeden Uyan ayrıca yurt dışı pazarına açılacaklarının da altını çizdi.

- 'Amerika ve Kanada'ya kadar ulaşmak istiyoruz'

Ülke olarak sadece üretime odaklanıldığının altını çizen Uyan, 'Marka değeri oluşturmaya, tasarıma, dünya pazarına yönelmedik. Bunu çok iyi yapan Avrupalı markalar Türkiye'de üretiyor. Avrupalı Türkiye'de ürettiği malı dünyaya satarak 10 kat 20 kat bir değere sahip oluyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Ercan Uyan, 'Avrupa'dan iki büyük marka fabrikayı kurarken bizi ziyarete geldi, peşin para vererek 'Bize fason üretin' dediler. Biz kabul etmedik. Fason üretim yapmayıp kendi markamızı dünyaya taşıyacağız. Zor olanı seçtik. Kolay olan onların teklifini kabul edip para kazanmaktı. Bunlar hep kısa vadeli kazançlar. Biz uzun vadeli kazancı seçtik.' şeklinde konuştu.

Daha fazla emek harcayarak daha çok uğraşarak, Decovita Seramiği dünya markası yapmak için bütün hazırlıkları yaptıklarını belirten Uyan, 'Markanın kalitesini yükseltmeye Ar-Ge, Ür-Ge tasarım gibi konularda daha fazla çalışmaya dünya pazarında çeşitliliğimizi arttırmaya yönelik faaliyetlerde bulunmaya başladık. Sonuç itibari ile netice almaya başladık.' dedi.

Uyan, Decotiva'yı dünyada tanınan bir Türk markası yapma hedeflerinin olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Avrupa ülkelerine mat ürünlerimizi yollayacağız İngiltere, Almanya,Fransa biraz daha yakın komşularımız ile ilgili bağlantılar oluşmaya başladı. Orta Doğu'da daha parlak ürünler tercih ediliyor. Oralara da parlak ürünleri göndererek bağlantı yapmaya başladık. Dünyadaki pazarlara homojen bir dağılım yapmak istiyoruz. Hedefimizde sadece Avrupa, Orta Doğu yok. Amerika ve Kanada'ya kadar ulaşmak istiyoruz.'

- 'Ürünlerimiz, çizilmeye ve çamaşır suyu gibi kimyasallara dayanıklı'

Decovita Seramik Kurucu Ortağı Selman Öztürk ise baskı-renk kalitesi ile doğal taştan ayırt edilemeyen ürünlerinin, kalite ve standart ölçü garantisiyle de ön plana çıktığını kaydetti.

Kalite anlamında dünyanın en iyi seramiğini kendilerine hedef olarak seçtiklerini ve bunu çok kısa sürede başardıklarını ifade eden Öztürk, şunları söyledi: 'Decovita Seramik ürünleri, çizilmeye ve çamaşır suyu gibi kimyasallara dayanıklı olduğundan, uzun yıllar boyunca ilk günkü renklerini ve dokusunu koruyor. Ürünler ayrıca, çok yüksek derecelerde fırınlanmasına rağmen hiçbir şekilde deforme olmuyor. Örneğin, 60x60 boyutundaki seramik, yarım milimetre dahi sapma olmadan aynı ölçü ile üretiliyor. Bu özellikle birlikte, piyasa standartlarında 3 milimetre olan derz aralığını, 1 milimetreye düşürdük. Geniş derz aralığı nedeniyle doğal görüntünün kaybedilmesi durumunun önüne de böylelikle geçmiş olduk.'

İthalatçı kimliğinden üretici konumuna geçen Decotiva Seramik, ağırlıklı olarak doğal taş dokulu sırlı porselen seramik üretimi gerçekleştirerek metalik, tekstil, çimento, doğal taş ve altın dokusu gibi pek çok farklı seçenek de sunuyor.
Kaynak: AA