SAÜ'de Yeni Hedef Böbrek Nakli

SAÜ Organ ve Doku Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bostancı: 'Merkezimiz bir yıldır karaciğer nakillerini başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor. Önümüzdeki dönemde böbrek nakillerine başlamayı hedefliyoruz'

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Organ ve Doku Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezinde, böbrek nakli operasyonu yapılabilmesi için hazırlıklara başlandığı bildirildi.

SAÜ Organ ve Doku Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erdal Birol Bostancı, yaptığı açıklamada, merkezin her türlü organ naklini gerçekleştirebilecek potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Merkezin sahip olduğu imkanlarla bir yıldır karaciğer doku nakillerinin başarıyla uygulandığını, son olarak 59 yaşındaki bir karsen hastasına başarıyla doku naklinin yapıldığını anlatan Bostancı, yakın zamandaki hedeflerinin böbrek nakli olduğunu söyledi.

Bostancı, bu hedef doğrultusunda hazırlıklara başladıklarını ifade ederek şunları kaydetti:

'Sakarya Üniversitesi Organ ve Doku Nakli Merkezi her türlü organ naklini gerçekleştirebilecek donanıma sahip. Esasında solid organda, en zor nakillerden birisi karaciğer naklidir. Merkezimiz bir yıldır karaciğer nakillerini başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor. Önümüzdeki dönemde böbrek nakillerine başlamayı hedefliyoruz.'

Organ naklinin bir ekip işi olduğunu, merkezin kuruluşu sürecinde genel cerrahi anabilim dalının yanında gastroenteroloji cerrahisi ve cerrahi onkoloji blim dallarının kurulduğuna işaret eden Bostancı, 'Şu anda Türkiye’de her iki bilim dalının bulunduğu tek hastane Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesidir. Gastroenteroloji cerrahisi ve cerrahi onkoloji bilim dalları olarak kendi alanlarımızda Türkiye’de değil, dünyada yapılabilecek her tür ameliyatı, her tür tekniği uygulayabilecek düzeydeyiz.' diye konuştu.

- Obezite hastalarına ayrı merkez kurulacak

Bostancı, merkezlerinin Sakarya’da ilk kez obezite cerrahisi uygulamasını da başlattığını ama bunun için ayrı bir merkez kurulmasını da hedeflediklerini dile getirerek, şunları söyledi:

“Burada, obezite cerrahisi dediğimiz tedavi ve diyet programlarıyla kilo vermeyi başaramayan, aşırı kilolu hastaların tüp mide ameliyatı gibi cerrahi müdahale ile zayıflamasını sağlayan girişimleri başlattık. Ekip arkadaşımız Doç. Dr. Kerem Çalışkan, 14 ayda 120 mide ameliyatı gerçekleştirdi. Obezite cerrahisi kısmını daha da geliştirip merkeze dönüştürmeyi planlıyoruz. Burada obezite hastalarının takip ve tedavi edildiği, cerrahi müdahaleyi olanaklı kılan, yani her yönüyle klinik hizmet veren bir obezite cerrahisi merkezi kurmayı hedefliyoruz.'

Kaynak: AA