Pasif İçicilerde Kısırlık Tehlikesi

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Deniz Balsak, sigara içmeyen fakat sigara dumanına maruz kalan bireylerde kısırlığın ortaya çıkabileceğini söyledi.

Pasif İçicilerde Kısırlık Tehlikesi
İçinde barındırdığı 4 binden fazla zararlı madde ile tüketenlerin sayısız hastalığa maruz kalmasına neden olan sigara, pasif içiciler için de aynı tehlikeyi barındırıyor. Kullanmadığı halde sigara içilen ortamda kalan bireylerin de hayatını etkileyen sigara dumanının, kısırlığa neden olduğu bildirildi.

Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Özel Genesis Hastanesinde görevli Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Deniz Balsak, 2015 yılı OECD raporlarına göre Türkiye’de erkeklerde yüzde 37.3, kadınlarda ise yüzde 10.7, ortalama olarak da yüzde 23.8’i sigara kullanıldığını kaydetti.

Bütün dünya sıralamasında Türkiye’nin 10. sırada olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Balsak, “Sigara kullanımı halkı iki şekilde etkilemektedir, bir aktif olarak kullanan içiciler var bir de onların etrafında yaşayan pasif içiciler konumunda olan kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler mevcuttur. Sigaranın özellikle aktif kullanıcıları sigara dumanını direkt içine soluyan ve çıkaran insanlar, bu insanlar direkt etkileniyorlar. Buna ana akım diyoruz. Pasif içiciler ise ana akımın tükettiği sigaradan etkilenen kişilere diyoruz. Özellikle bu insanlar 30 dakika sigara içen bir kişi ile aynı ortamda kaldığı zaman en az 10 tane sigara içmiş gibi olmaktadırlar. Özellikle kadınlarda yumurtanın spermle birleşip rahim içine girinceye kadar ilerleyeceği motiliteyi etkilemektedir. Sigara dumanı, döllenmeyi etkilemektedir. Özellikle sigara dumanının bulunduğu ortamlarda insanların kalması, en az sigara içen kişi ile aynı etkiye maruz kalmasına neden oluyor. Sigara dumanına maruz kalan kadınlarda menopoz dönemi iki üç yıl öncesine çekilebiliyor, yumurtalıkları daha erken tükeniyor. Erkeklerde ize sperm kalitesinin bozulmasına neden oluyor. Sigaranın içinde radyo aktif kanserojen madde var, radyasyon var, füze yakıtı mevcut, tiner bulunuyor. Sigara içindeki bazı maddeler testislere çökerek sperm kalitesini bozuyor. Doğada zararlı olabilecek bütün maddeler sigaranın içinde birleşmiş durumda. 30 dakika sigara tüketilen bir ortamda kalınması, yaklaşık 10 sigara tüketimine denk geldiği düşünüldüğünde pasif içicilerin kısırlık yaşama ihtimali ortaya çıkıyor. Öncelikle hedefimiz sigara tüketmemek ve içilen ortamlardan uzak durmak olmalı” dedi.

Kaynak: İHA