Mesleki Eğitim Merkezlerinde Yeni Düzenleme

Kütahya Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İzzet Tarhan, yapılan yeni düzenleme ile mesleki eğitim merkezine devam eden öğrencilerin maaşlarının 3'te 2'sinin devlet tarafından karşılanacağını, bu sayede hem öğrencilere hem de iş yerlerine devlet desteğinin olacağını bildirdi.

Tarhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, eski adıyla Çıraklık Eğitim Merkezleri olan Mesleki Eğitim Merkezlerinin Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan yeni düzenleme ile yaygın eğitim kurumu kapsamından örgün eğitim kurumu kapsamına alındığını söyledi.

Kütahya Mesleki Eğitim Merkezinde yaklaşık 150 meslek dalında 350 öğrenciye eğitim verdiklerini dile getiren Tarhan, şöyle konuştu:

'Yapılan yeni düzenleme ile Mesleki Eğitim Merkezine kayıt yaptıranlar liseyi okumak zorunda kalmıyor. Mesleki eğitimini tamamlayarak ustalık belgelerini alanlar fark derslerini verip dışarıdan liseyi bitirebilecekler. Liseyi okumak istemeyen gençler, merkezimize kayıt olup 4 yılın ardından kendilerinin seçtiği bir meslekte hem kalfa hem de usta olabilirler. Milli Eğitim Bakanlığımızın yapmış olduğu yeni düzenleme ile merkezimizde eğitim gören çırak öğrencilerin sözleşme ile almaları gereken ücretin 3’te 2’si devletimiz, 3’te 1’i de iş yeri sahibi tarafından ödenecek. Bu sayede devletimiz hem öğrencilere hem de öğrenci çırak çalıştıran iş yerlerine doğrudan destek olmuş olacak. Bunun yanı sıra öğrencilerimiz, sağlık, meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı sigortalı olacak.'

Mesleki Eğitim Merkezine kayıt olmak için herhangi bir yaş sınırının olmadığını da aktaran Tarhan, 'Ortaokuldan mezun olan gençlerimiz, daha büyük yaşlarda olan vatandaşlarımız merkezimize kayıt yaptırabilirler. Haftada 1 gün merkezimize gelerek burada aldıkları eğitimle iyi bir meslek sahibi olabilirler. Öğrencilerimiz hem okuyup hem para kazanabilirler.' diye konuştu.

Mesleki Eğitim Merkezi bünyesinde, mobilya, makine, metal, otomotiv, elektrik, gıda üretimi, giyim üretim, seramik ve cam teknolojileri, erkek ve bayan kuaförlüğü atölyelerinde eğitim gören öğrencilerin en iyi şekilde eğitim görerek öz güvenli birer birey olarak yetiştirildiğini kaydeden Tarhan, yapılan yeni düzenleme ile Mesleki Eğitim Merkezlerinin tekrar eski popüler günlerine döneceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA