Merkel-Cazeneuve Buluşması

Almanya Başbakanı Merkel: 'Hem Almanya hem de Fransa terör tehlikeleri ile karşı karşıyadır ve ancak gerçekten de çok sıkı işbirliği sayesinde bu tehlikeleri giderebilirler' Fransa Başbakanı Cazeneuve: 'AlmanFransız ekseni AB için hem gerçek, hem de bir fırsat. Bu somut olarak Avrupa'daki iltica sisteminin yenilenmesinde her iki ülkenin tek bir ses ile konuşmasında, aynı pozisyonu savunmasında görülebilir'

Almanya Başbakanı Angela Merkel, terörizme karşı mücadelenin ancak Almanya ve Fransa'nın ortak çabalarıyla başarılı olabileceğini söyledi.

Merkel, bugün Berlin'de Fransa Başbakanı Bernard Cazeneuve ile bir araya geldi.

Başbakan Merkel, görüşmeden önce Fransız misafiri ile birlikte Başbakanlıkta yaptığı açıklamada, Cazeneuve ile ülkelerinin güvenliği ve terörizme karşı mücadele konularını da ele alacaklarını belirterek, 'Hem Almanya, hem de Fransa terör tehlikeleri ile karşı karşıyadır ve ancak gerçekten de çok sıkı işbirliği sayesinde bu tehlikeleri giderebilirler.' dedi.

Merkel, Cazeneuve ile ayrıca sığınmacı ve göç politikalarıyla Atlantik ötesi ilişkileri ve iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği konularını da ele alacaklarını kaydetti.

Başbakan Cazeneuve de popülizmin Avrupa'da gittikçe yayıldığı bir dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da büyük bir önem kazandığını ve bu diyaloğu koruyup daha da geliştirmek istediklerini söyledi.

Güvenlik konuları, terör tehdidi, göç ve sığınmacı politikalarında ortak çözüm arayışı içinde olduklarını ifade eden Cazeneuve, 'Alman-Fransız ekseni AB için hem gerçek, hem de bir fırsat. Bu somut olarak Avrupa'daki iltica sisteminin yenilenmesinde her iki ülkenin tek bir ses ile konuşmasında, aynı pozisyonu savunmasında görülebilir.' diye konuştu.

Terör ile ilgili olarak geçmişte zor günler yaşadıklarını hatırlatan ve kendileri ile bu günlerde büyük dayanışma gösterdiği için Almanya'ya teşekkür eden Cazeneuve, bu tehdidin yanı sıra AB ülkelerinin dış sınırlarının korunması ve Avro bölgesinin istikrarının sağlanması gibi diğer bazı önemli konuların da çözüm beklediğini kaydetti.

Birlikte demokrasi ve insani konularda da cesaret gösterdiklerini, yardıma gerçekten muhtaç olan sığınmacıları kabul ettiklerini belirten Cazeneuve, Fransa ve Almanya'nın, terörizme karşı mücadele, Suriye, İran ve Ukrayna'daki durum, ayrıca ABD yönetimi ile temaslar konusunda da ortak görüşleri paylaştıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA