Mahmud Esad Coşan Kütahya'da Anıldı

Kütahya’da Yard. Doç. Dr. Necdet Yılmaz, vefatının 16. yılında Mahmud Esad Coşan’ı anlattı.

Mahmud Esad Coşan Kütahya'da Anıldı
Yoğun katılımın olduğu etkinlikte konuşan Necdet Yılmaz, “Büyük insanlar sahip oldukları büyük ideallerle belirginleşirler. Onlar sanki ayrı bir alemin insanlarıdır. Bizlerin görüş hududunun çok ilerisindedirler. Merhum Mahmud Esad Coşan da öyle bir şahsiyetti. Onu anlamak için öncelikle kendi algılama biçimimizi ve perspektifimizi gözden geçirmeliyiz. Hocaefendi, ideal insanıdır. Dini temelden kuvvet alan bir ideal insan modeli ortaya koyma amacı gütmüştür. O Müslümanların ve bütün insanlığın İslam ile itibara kavuşmasını sağlamaya çalışmıştır. Müslümanların problemleri onun temel çilesidir. Hem eserleriyle hem de şahsiyetiyle tanınmıştır, bundan sonra daha yakından tanınacaktır” dedi.

Esad Coşan’ı en iyi tanımlayan kavramların aşk, arzu, cesaret, ilim, irfan, farkındalık, feraset, basiret ve hikmet olduğunu ifade eden Yard. Doç. Dr. Necdet Yılmaz, “Esad Coşan hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmadı, kimseden korkmadı, kimseye kulluk kölelik yapmadı, kimseyi taklit etmedi. Keskin bir akıl sahibiydi. Yüksek ve düşündürücü bir duygu asilliği vardı. Sevgi ve merhamet dolu bir yüreğe sahipti. Temel misyonu ve vizyonu Kur’an ve sünnet-i seniyye ışığında îlây-ı kelimetullahtı. Etkisi ileride daha iyi hissedilecek modeller ortaya koydu; fikir modeli, eylem modeli, insan modeli, müessese modeli. Hocaefendi takvaya çok büyük önem verirdi. Muttaki idi. Muttakilerin önderiydi, imamıydı. İslam’ı tam ve mükemmel temsil etmek zorunda olduğumuzu her zaman hatırlatırdı. Nazlı değil sağlam ve kavi Müslüman olmamız gerektiğini vurgulardı. Tevhidi, fikrin merkezine alan bir insandı. Düşünce ve ufkumuzun çok ötesinde bir şahsiyetti” diye konuştu.

Programın sona ermesinden sonra Belediye Başkan Yardımcı Ali İhsan Ertaş, Necdet Yılmaz’a günün anısına çini tabak hediye etti. (EFE)
Kaynak: İHA