Heniyye'nin Gazze'deki Halefi Belli Oldu

Hamas iç seçimlerinde Siyasi Büro Başkan Yardımcısı ve Gazze Sorumlusu Heniyye’nin yerine Kassam'ın kurucularından Sinvar seçildi Heniyye ise hareketin en üst heyeti sayılan Yürütme Konseyi üyeliğine seçildi.

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas’ın Gazze’deki yeni sorumlusu, yapılan iç seçimler sonucu İzzeddin el-Kassam Tugaylarının kurucularından Yahya Es-Sinvar oldu.

Hamas'a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, hareket içinde 3 Şubat’ta başlayan ve tedrici olarak yapılan seçimlerde, Sinvar’ın Hamas’ın Gazze’deki yeni lideri oldu. Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı ve Gazze Sorumlusu İsmail Heniyye’nin yerine gelen Sinvar’ın yardımcılığına da Hamas’ın Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye getirildi.

Atallah Ebu Subh, İsmail Berhum ve Cevad Ebu Şemale’nin de Hamas’ın Gazze’deki yerel siyasi büro üyeliğine seçilen yeni isimler olurken, İsmail Heniyye’nin de hareketin en üst heyeti sayılan Yürütme Konseyi üyeliğine seçildi.

Hareket içi seçimde Heniyye’nin yanı sıra Sinvar ve Mervan İsa da Hamas’ın Gazze’deki özel komisyon üyeliğini kazandığını aktaran kaynaklar ayrıca, hareket içinde İsmail Heniyye’nin Hamas’ın Halid Meşal’den sonraki Siyasi Büro Başkanı olacağı yönünde tam bir fikir birliği olduğunu doğruladı.

Heniyye’nin, önümüzdeki ayda yapılması planlanan hareket içi seçimin son turu için yakında Gazze’den ayrılacağını da ifade eden kaynaklar, Hamas’ın yeni lideri seçilmesi halinde yurt dışında ikamet edeceğini belirtti.

Hamas’ın Batı Şeria ve Yurtdışı Yapılanması içerisinde bu ay tamamlanması planlanan iç seçimlerin ardından mart ayında genel başkanlık seçimlerinin yapılması bekleniyor.

- Sinvar kimdir?

Hamas’ın Gazze’deki yeni lideri seçilen Sinvar, 1962’de Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus mülteci kampında dünyaya geldi.

Aslen 1948’de İsrail’in işgal ettiği topraklarda kalan Askalan (Aşkelon) kentinden olan Sinvar, yüksek öğrenimini Gazze İslami Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı.

İsrail tarafından, ilk defa 1982 yılında tutuklanan ve 4 ay hapis yatan Sinvar, 1985 yılında gizli bir örgüt kurmak suçundan ikinci kez tutuklandı. Sinvar, 1988’de İsrail tarafından tutuklandığında hakkında 4 kez ağırlaştırılmış hapis cezasına mahkum oldu ve 24 yıl hapis yattıktan sonra 2013’te serbest bırakıldı.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları’nın ilk kurucularından sayılan Sinvar, aynı zamanda Hamas’ın güvenlik ve davet teşkilatı olarak isimlendirilen Mecd gücünün de kurucusudur.

Hamaslı liderler tarafından son derece güvenilir bir lider olduğu belirtilen Sinvar, üstlendiği güvenlik sorumluluklarından dolayı basında çokça yer almayan biri olarak biliniyor.
Kaynak: AA