Gümüşhane AFAD'ın 2016 Yılı Çalışmaları

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Bayrak: '16 kişinin hayatını kaybettiği, 205 kişinin yaralandığı 77 trafik kazası, 6 mahsur kalma, 7 kayıp arama olmak üzere 96 olaya müdahale edildi'.

Gümüşhane Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Mesut Bayrak, 2016 yılında 16 kişinin hayatını kaybettiği, 205 kişinin yaralandığı 96 olaya müdahale ettiklerini bildirdi.

Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhane'nin coğrafik olarak dağlık bir alana sahip olduğunu, bu koşulların heyelan ve kaya düşmesi gibi tehlikeli, can ve mal kaybına neden olduğunu söyledi.

Gümüşhane’de kaya düşmesi olaylarını, kuvvetli yağış, yıllık sıcaklık farkları, deprem, gibi doğal nedenlerin yanı sıra kazı, patlatma, yol yapımı gibi yapay etkenler de tetiklediğini anlatan Bayrak, şunları söyledi:

“Gümüşhane’de 1975 yılından itibaren 140 adet kaya düşmesi afeti meydana gelmiş olup gerçekleşen kaya düşmesi olayından 523 konut etkilenmiştir. Ayrıca Karadeniz Bölgesi'nde sahil kesim ile iç kesimi birbirine bağlayan Tirebolu-Kürtün-Torul ve Gümüşhane-Trabzon karayolu yarmalarındaki yol yapım çalışmalarından dolayı serbestlenen kaya blokları, kuvvetli yağışların etkisiyle harekete geçerek can ve mal güvenliği açısından risk teşkil etmektedir. İlimizde kaya düşmesi olayı yağışların en fazla olduğu bahar aylarında ve eğimin fazla olduğu Kürtün ilçesinde yaygın olarak görülmektedir.'

Gümüşhane’de AFAD envanter kayıtlarında 37 adet çığ olayının yaşandığına değinen Bayrak, “Çığ olaylarından 116 adet konutun etkilendiği tespit edilmiştir. Çığ olayı havanın ılımaya başladığı ilkbahar aylarında ve eğimin fazla, bitki örtüsünün az olduğu Merkez sınırları içerisinde daha sık meydana gelmektedir” ifadelerini kullandı.

Bayrak, 2016 yılı çalışmalarına da değinerek, '16 kişinin hayatını kaybettiği, 205 kişinin yaralandığı 77 trafik kazası, 6 mahsur kalma, 7 kayıp arama olmak üzere 96 olaya müdahale edildi.' dedi.

Kaynak: AA