Fikri Mülkiyet Eğitimine Uluslararası İlgi

TÜRKPATENT Başkanı Asan: '20162017 eğitim öğretim yılında fikri mülkiyet yüksek lisans programının Türkiye'de açılması sağlandı' 'Programın örgün eğitim kısmı başlıyor. Gürcistan, Hindistan, Endonezya, Mısır, Peru, Vietnam gibi farklı ülkelerden 17 öğrenci var'

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Habip Asan, Türkiye'de fikri mülkiyet yüksek lisans programının 2016-2017 eğitim öğretim yılında açılmasını sağlandıklarını belirterek, 'Programın örgün eğitim kısmı başlıyor. Gürcistan, Hindistan, Endonezya, Mısır, Peru, Vietnam gibi farklı ülkelerden 17 öğrenci var.' dedi.

Asan, TÜRKPATENT Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu ve Fikri Mülkiyet Yüksek Lisans Programı Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, fikri mülkiyet konusunun son yıllarda öneminin arttığını ifade etti.

Fikri ve sınai mülkiyet konusunun toplumun tüm kesimlerine anlatılması gerektiğine işaret eden Asan, 'Bu kapsamda fikri mülkiyet akademileri oluşturuldu. Uluslararası hukuk alanında üniversitelerde fikri mülkiyetle ilgili programlar açılmaya başladı. TÜRKPATENT olarak Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı'na (WIPO) bazı üye ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de fikri mülkiyet yüksek lisans programları açılması talebinde bulunduk. Türkiye'de fikri mülkiyet akademisi ve programı açılmasına yönelik süreç 2008'de başladı. 2016-2017 eğitim öğretim yılında fikri mülkiyet yüksek lisans programının Türkiye'de açılması sağlandı. Programın örgün eğitim kısmı başlıyor. Gürcistan, Hindistan, Endonezya,Mısır, Peru, Vietnam gibi farklı ülkelerden 17 öğrenci var. Programın bölgesel ve daha geniş kapsamda ilgi göreceğine inanıyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Asan, TÜRKPATENT'in WIPO Genel Kurulu'nda Uluslararası Patent Araştırma ve İnceleme Otoritesi olarak atandığını anımsatarak, 'Türkiye'nin birkaç senede ilk 10 Uluslararası Patent Araştırma ve İnceleme Otoritesi arasına gireceğini öngörüyorum.' dedi.

Gelişmelerle birlikte daha fazla kurumsallaşmayı ve daha nitelikli işler çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Asan, bu konuda çalışmaların yoğun şekilde sürdürüldüğünü dile getirdi. Türkiye'de hukuk fakültelerinde fikri mülkiyetin özel bir ana bilim dalı olarak yapılanması gerektiğini belirten Asan 'Bu konuda öncü olabilecek üniversite doğru olanı yapar.' ifadesini kullandı.

- 'Toplumsal bilinç oluşturulmalı'

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de toplumların varlıklarını sürdürebilmesi için en önemli unsurun eğitim olduğunu vurgulayarak, nitelikli eğitim sistemine sahip toplumların daha ileriye gittiğini dile getirdi.

İbiş, sürdürülebilir bir ilerleme için emek ve fikir ortaya koymanın önemli olduğunu anlatarak, 'Bir toplumdaki yeni uygulamalar aslında bulaşıcı hastalık gibi tüm dünyaya yayılıyor ve herkes bu değerlerden yararlanıyor. Fikri mülkiyet bir zeka ürünüdür, insanın entelektüel düzeyinin en önemli göstergesidir. Bu kavramın önemsenmesi için mevzuatın da ötesinde toplumsal bilinç oluşturulmalı. Bu bilincin temelinde insanın emeğine, tasarıma, fikre, insanlığa saygı vardır.' diye konuştu.

- 'Bir profesyoneller kadrosu yaratmayı hedefliyoruz'

WIPO Akademisi Temsilcisi Matthew Rainey ise WIPO'nun fikri mülkiyet politikası hizmetleri bilgilendirme ve iş birliği alanında küresel bir forum olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler çatısı altında 189 üye devlete yardım ettiklerini bildirdi.

Fikri mülkiyetin ekonomik kalkınmada önemli rol oynadığına dikkati çeken Rainey, çoklu paydaşlı ortaklık platformlarını küresel güçlüklerle başa çıkmak için önemsediklerini ifade etti. Rainey, sürdürülebilir kalkınma için fikri mülkiyet sistemini geliştirebilmeleri noktasında ülkelere destek olduklarına işaret ederek, bu alanda insan kaynaklarının geliştirilmesi ve kapasite oluşturmaya da odaklandıklarına değindi.

Yılda yaklaşık 40 bin kişiye eğitim verdiklerini kaydeden Rainey, 'Fikri mülkiyet alanında daha derin bilgi ve farkındalığı geliştirmek, bu alanda bir profesyoneller kadrosu yaratarak ulusal, bölgesel ve uluslararası kurumlarda çalışabilmelerini sağlamayı hedefliyoruz.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA