Başbakanlık Sektörel İzleme Birimi Çalışanlarına FETÖ Davası

FETÖ'ye mensup oldukları iddiasıyla Başbakanlık Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi çalışanlarına yönelik yürütülen soruşturma sonucunda 12'si tutuklu 13 sanık hakkında açılan davada, 9 sanığın tahliyesine karar verildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) mensup oldukları iddiasıyla Başbakanlık Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi çalışanlarına yönelik yürütülen soruşturma sonucunda 12'si tutuklu 13 sanık hakkında açılan davada, 9 sanığın tahliyesine hükmedildi.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan ilk duruşmaya, tutuklu sanıklar Arif Karakaşlar, Eyüp Yılmaz, Hüseyin Has, İhsan Murat Saygılı, Muhammed Celaettin Yağmur, Mustafa Ülüs, Resul Ceviz, Ruhi Çakır, Teoman Küsemen, Yusuf Kasarcı, Yavuz Arslan ve İsmail Özsoy katıldı. Firari sanık Levent Özkul ise duruşma gelmedi.

Duruşmada yapılan kimlik tespitlerinin ardından sanıkların savunmaları alındı. Tüm sanıklar tahliye talebinde bulundu.

Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, sanıklar İsmail Özsoy, Yavuz Arslan, Yusuf Kasarcı ve Mustafa Ülüs'ün tutukluluk hallerinin devamına diğer sanıkların ise tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, sanıklar İsmail Özsoy, Yavuz Arslan, Yusuf Kasarcı'nın atılı suçu işledikleri yönünde somut delillerin bulunmasını ve adli kontrol hükümlerinin bu aşamada yetersiz kalacağını dikkate alarak sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Heyet, tutuklu sanıklar Arif Karakaşlar, Eyüp Yılmaz, Hüseyin Has, İhsan Murat Saygılı, Muhammed Celaettin Yağmur, Mustafa Ülüs, Resul Ceviz, Ruhi Çakır ve Teoman Küsemen'in mevcut delil durumu, suçun vasıf ve mahiyeti, sabit ikametgah sahibi olmalarını dikkate alarak tahliyelerine karar verdi. Heyet, serbest bırakılan sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı da konulmasına karar verdi.

Heyet, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

-İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Mehmet Şenay Baygın tarafından FETÖ'ye mensup oldukları iddiasıyla Başbakanlık Sektörel İzleme ve Değerlendirme Birimi çalışanlarına yönelik 12'si tutuklu 13 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, FETÖ'ye ilişkin detaylı bilgiler verilirken, 15 Temmuz darbe girişimi anlatıldı.

İddianamede, şüphelilerden 4'ünün örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock' kullanıcısı olduğu, diğer şüphelilerin de ByLock kullanıcılarıyla yoğun görüşme yaptıkları kaydedildi.

Şüphelilerin örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in talimatı sonrasında Bank Asya'da hesap açtıkları veya var olan hesaplarına yüklü miktarda para yatırdıklarının tespit edildiği vurgulanan iddianamede, şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda 1 dolar ele geçirildiği aktarıldı. İddianamede, şüphelilerin el koyulan telefonlarında yapılan incelemelerde, örgüte ilişkin paylaşımların ve ifadelerin yer aldığı belirtildi. İddianamede, soruşturma kapsamında 12 şüphelinin tutuklandığı, kapatılan Fatih Üniversitesinin Rektörü Şerif Ali Tekalan'ın oğlu Burak Tekalan'ın ise bulunamadığı, firari olarak arandığı ve hakkında yakalama kararı çıkarıldığı bildirildi.

Şüphelilerin örgütün 17/25 Aralık teşebbüsünden önce aralarında BDDK, SPK, TİB ve Maliye Bakanlığının da bulunduğu kritik yerlerde çalıştıkları, daha sonra Başbakanlık Sektörel İzleme ve Değerlendirme Biriminde görev yaptıkları, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra da Kanun Hükmünde Kararname ile meslekten ihraç edildikleri kaydedildi.

İddianamede, şüphelilerin 'silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. İddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından onaylanarak İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkeme heyeti, 15 gün içerisinde iddianamenin kabulü veya reddi yönünde karar verecek. İddianamenin kabul edilmesi halinde şüpheliler ilerleyen günlerde hakim karşısına çıkacak.

Kaynak: AA