AP Genel Kurulu CETA Gündemiyle Başladı

Ekim sonunda AB ve Kanada arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması'nın parlamento onayına sunulacağı oylama öncesi Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen, oylamadan bir gün sonra ise Kanada Başbakanı Trudeau Genel Kurula hitap edecek AP Genel Kurulunda Batı Şeria'daki gelişmeler ve yerleşim birimleri konusu da ele alınacak önemli gündem maddeleri arasında bulunuyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda Avrupa Birliği (AB) ve Kanada arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (CETA) oylanacak. Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun da bir gün sonra Genel Kurula hitap edeceği oylama öncesinde protesto gösterileri bekleniyor.

AP Genel Kurulu Strazburg'da başladı. İtalyan parlamenter Antonio Tajani'nin seçilmesinden sonra ilk defa AP Başkanı sıfatıyla açtığı genel kurul oturumunda gündeme ilişkin değişiklik teklifleri ele alındı. Ayda bir kere Strazburg'da toplanan AP'de bu ayki oturumda, Kanada ile geçen yıl ekim sonunda imzalanan CETA'nın AP tarafından onayı oylanacak. Çarşamba günü oylanacak anlaşmaya karşı grupların Strazburg'da protesto gösterisinde bulunması bekleniyor. AB içerisinde CETA'ya en çok karşı çıkan ülkeler arasında gösterilen Avusturya'nın Cumhurbaşkanı Alexander van der Bellen, oylama öncesi salı günü, Kanada Başbakanı Trudeau ise oylamanın ertesi günü Genel Kurula hitap edecek.

Geçen yıl 30 Ekim'de Brüksel'de düzenlenen bir törende imzalanan ticaret anlaşmasının hazırlık müzakereleri 7 yıl sürmüştü. Anlaşmayı değerlendiren AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, 'AB ve Kanada insanları için bugün yeni bir dönem başladı. CETA, yarım milyardan fazla insana yeni fırsatlar sunacak. CETA, AB olarak yaptığımız en iyi ve ilerici anlaşma ve diğer yapılacak ticaret anlaşmalarının seviyelerini belirleyecek.' demişti. Anlaşmanın AP üyeleri tarafından onaylanmasından sonraki aşamanın, ulusal parlamentoların onayı olduğu kaydedildi.

- Batı Şeria, terörle mücadele ve Ukrayna

AP Genel Kurulunda Batı Şeria'daki gelişmeler ve yerleşim birimleri konusu da ele alınacak önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Yarınki oturumda AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin, konusu Orta Doğu barışı olarak belirlenen Genel Kurula hitabının başlığı, 'Yerleşim birimleri başta olmak üzere Batı Şeria'daki durum' olarak değiştirildi. İsrail'in yasadışı yerlerim birimleri inşasına devam ettiği ve bu yönde aldığı son kararın AB tarafından 'İki devletli çözüm beklentisine ciddi zarar verdiğini' belirten milletvekilleri, konuyla ilgili bir tasarıyı oylamaya sunacak.

AB'nin 2002'de kabul edilen terörle mücadele yöntemlerine ilişkin direktifinin güncelleneceği, özellikle yabancı savaşçılar ve tek başına hareket eden tehlikeli kişilerin de direktife eklendiği değişiklik önergesi çarşamba günü Genel Kurul gündemine gelecek.

AP'nin Strazburg oturumunda gündeme gelecek başlıca maddeler arasında ayrıca Ukrayna'daki gelişmeler, Yunanistan'ın ekonomik durumu, Arnavutluk ve Bosna Hersek 2016 raporları da yer alıyor.
Kaynak: AA