Lübnan Cumhurbaşkanı Avn Açıklaması

'Lübnan, İran ile Arap ülkeleri arasındaki anlaşma için bir köprü olabilir, neden olmasın''Türkiye, İran ve Arap ülkeleri komşu devletlerdir ve aralarındaki mükemmel ilişkiyi muhafaza etmeleri gerekiyor'.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, ülkesinin, Arap ülkeleri ile İran arasındaki anlaşmazlığın çözüme kavuşması için ara bulucu olabileceğini belirtti.

Avn, Mısır hükümetine ait El-Ahram gazetesine yaptığı açıklamada, Arap ülkeleri ile İran arasındaki gerginlik başta olmak üzere bölge ve ülke meselelerini değerlendirdi.

Avn, anlaşmazlıklara çözüm bulmak için çaba göstermenin önemine işaret ederek, 'Lübnan, İran ile Arap ülkeleri arasında anlaşma için bir köprü olabilir, neden olmasın. İnsanın çaba göstermesi gerekir. Bu teşebbüs başarıyla da başarısızlıkla da sonuçlanabilir ama yaşananlara seyirci kalmak yerine vicdan rahatlığı sağlanır.' dedi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, 'Sebatla çaba göstermek en iyisi. En azından gayret etmenin haysiyeti olur.' diye konuştu.

Pek çok Körfez ülkesi, İran'ı başta Bahreyn olmak üzere bölge ülkelerin iç işlerine müdahale etmekle suçlarken, Suriye ve Yemen gibi bölgesel meselelerde Körfez ülkeleriyle çelişkili bir politika izleyen Tahran yönetimi, bunu yalanlıyor.

- İran, Türkiye ve Arap ülkelerinin ilişkileri

Avn açıklamasında Arap ülkelerinin, İran ve Türkiye'yle ilişkilerinin geleceğine ilişkin, 'Türkiye, İran ve Arap ülkeleri komşu devletlerdir ve aralarındaki mükemmel ilişkiyi muhafaza etmeleri gerekiyor. Çünkü birçok ortak çıkarları var.' ifadelerini kullandı.

Lübnan Cumhurbaşkanı, ülkeler arasındaki iyi ilişkileri savaş dışında hiçbir şeyin engelleyemeyeceğini kaydetti.

- Lübnan parlamentosunun görev süresi

Cumhurbaşkanı Avn, açıklamasında Lübnan parlamentosunun görev süresinin uzatılması meselesine de değinerek, meclisin görev süresinin üçüncü kez uzatılması fikrini reddettiğini ve yeni bir yasanın kabul edilmemesinin ülkeyi belirsizliğe sürükleyeceğini söyledi.

Avn, görev süresi iki kez uzatılmış, seçilmiş bir parlamentonun 12 yıl görev yapmasını öngörerek görev süresinin yeniden uzatılamayacağını vurgulayarak, 'Böylesi bir durum dört yılda bir güven oyu olan demokrasi değil, monarşi yönetimidir. Bu nedenle adaletli bir yasa olması gerekiyor.' dedi.

Halkın tüm kesimini temsil eden ve bu sistemi etkin hale getiren, ortak yaşam kurallarına saygı gösteren Taif Anlaşmasının gereğince adaletli bir temsil mekanizmasını istediklerini dile getiren Avn, 'Bunları kapsayan bir seçim yasası için çalışıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA