İran'da İstanbul Seminerleri

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sanat Akademisi Koordinatörü Erdoğan:'Biz ortak birikim ve medeniyetin çocuklarıyız. Bizi buluşturan noktalardan bir tanesi İstanbul. İranlıların İstanbul'a karşı çok büyük bir ilgileri var'

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sanat Akademisi Koordinatörü İsmail Erdoğan, Türklerin ve İranlıların ortak birikim ve medeniyetin çocukları olduğunu, İranlıların İstanbul'a karşı çok büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

İran'ın başkenti Tahran'daki Tahran Yunus Emre Enstitüsü (TYEE) tarafından düzenlenen İstanbul Seminerleri'nin ilki enstitü binasındaki konferans salonunda gerçekleştirildi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sanat Akademisi Koordinatörü Erdoğan, 'Gökyüzünün Yeryüzündeki İzi olan Yedi Tepeli Kent İstanbul' başlıklı ilk sunumun ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, seminerin amacının İstanbul'u bir marka olarak dünyaya taşımak ve İstanbul'un zenginliğini insanlarla buluşturmak olduğunu söyledi.

Başkentlerin başkenti İstanbul'un tarihi yerlerini gezmenin dahi seneler alabileceğini dile getiren Erdoğan, bu kültürel zenginliklerle örülmüş muhteşem şehri anlatmaya günlerin kifayet etmeyeceğini söyledi.

Erdoğan, Türkler ve İran halkıyla ilgili, 'Biz ortak birikim ve medeniyetin çocuklarıyız. Bizi buluşturan noktalardan bir tanesi İstanbul. İranlıların İstanbul'a karşı çok büyük bir ilgileri var. Bu, İstanbul'un tarihi birikiminden kaynaklanıyor.' dedi.

Tahran'da İstanbul'u anlatmanın önemli olduğunu belirten Erdoğan, 'Roma, Bizans ve Osmanlı olmak üzere 3 büyük medeniyete başkentlik yapması ve böyle bir birikimi günümüze getirmesiyle, dünyaya açılacak bir markayı temsil etmesinden dolayı İstanbul, İranlılar ve diğer milletlerle ortak bir noktayı temsil ediyor.' ifadesini kullandı.

Türklerin İslam dinini kabulü ve kavramsallaştırmasında İran etkisine değinen Erdoğan, şunları kaydetti:

'Biz ortak birikim ve medeniyetin, ortak kelime ve kavramların çocuklarıyız. İran'daki kadim Fars birikiminin Osmanlı kültürüne etkileri oldu. Türklerin İslam dinini kabulü ve kavramsallaştırmasında İran'ın etkisi olmuştur. Bu anlamda biz, birbiriyle kesişen, birçok ortak noktanın bulunduğu iki milletiz. Bizi buluşturan noktalardan bir tanesi İstanbul'dur. İranlıların İstanbul'a karşı çok büyük bir ilgileri var. Bu İstanbul'un tarihi birikiminden kaynaklanıyor.'

TYEE Konferans Salonu'nda 3 gün sürecek diğer 4 seminer, 'Üslup ve Akımlar Geçidi İstanbul'un Mimari Hazineleri', 'Kız Kulesi'nden Hazerfen Ahmet Çelebi'ye İstanbul'un Efsaneleri', 'Müze Kent İstanbul ve Sarayları', 'Mülkün Sultanlarından Manevi İktidara İstanbul'un Hakimleri' başlıkları altında slaytlarla sunulacak.
Kaynak: AA