Demirciliğe Adanan Yarım Asır

Giresun'da küçük yaşlarda dedesi ve babasının yanında demircilik mesleğine adım atan 60 yaşındaki Koç, yarım asırdır sürdürdüğü mesleğini kardeşi ve oğluna da öğretti Koç: 'Dedemle karşılıklı çok çekiç vurduk, yaklaşık 20 yıl çıraklık yaptım, 30 senedir ustayım. Kendimi yetiştirdim. Çok çalıştık, bunun okulu yok. Dedem bize öğretti'

GÜLTEKİN YETGİN - Giresun'da küçük yaşlarda dedesi ve babasının yanında demircilik mesleğine adım atan 60 yaşındaki Ahmet Koç, mesleğini yarım asırdır sürdürüyor.

Bulancak ilçesi Hacet köyündeki dükkanda dedesi ve babasıyla örs üzerinde karşılıklı çekiç sallayan Koç, 19 yaşındayken babasını kaybedince mesleğin inceliklerini dedesinden öğrendi.

Bir süre sonra şehir merkezine taşıdıkları dükkanı 1979'da dedesinden devralan Koç, 10 yaşında başladığı demircilik zanaatını gelecek kuşaklara aktarmayı da başardı. Ahmet Koç, mesleğini kardeşi ve oğluna da aktardı.

Koç, AA muhabirine, demircilik zanaatını dedesinin babasından itibaren ailede sürdürdüklerini söyledi. Kendisine mesleği dedesinin öğrettiğini anlatan Koç, babası erken yaşta vefat ettiği için dedesinin yanında yetiştiğini belirtti.

Dedesiyle 28 yıl örs üzerinde çekiç salladığını ifade eden Koç, 'Dedemle karşılıklı çok çekiç vurduk, yaklaşık 20 yıl çıraklık yaptım, 30 senedir ustayım. Kendimi yetiştirdim. Çok çalıştık, bunun okulu yok. Dedem bize öğretti. Bu sanat aslında çok zor, kolay değil.' dedi.

Dükkanı 1979'da devraldığını, 2 yıl sonra da dedesinin vefat ettiğini dile getiren Koç, 'O zamandan bu yana işleri kendim yürütmeye başladım ve bu zamana kadar geldim. Dedemin babasından kalma bir sanat, o almış, ben o bayrağı devam ettiriyorum.' diye konuştu.

- 'Dünyaya yine gelsem yine bu işi yaparım'

Koç, zanaatını oğlu ve kardeşine de öğrettiğine işaret ederek şunları söyledi:

'Şu anda sanayideki dükkanımızda kardeşim ve oğlumla demir dövmeye devam ediyoruz. Tarım aletleri, kazma, kürek, odun kesme aleti olan girebi gibi imalatları yaparak millete hizmette bulunduk. Halen de oğlum ve kardeşimle bu işi devam ettiriyorum. Dünyaya yine gelsem yine bu işi yaparım çünkü helal para, alın teriyle beraber kazanılmış para tatlı oluyor. Ailem buradan ekmek yedi, çocuklarımı bu işle büyüttüm. Bir de bize isim kattı. Bu bayrağı buraya getirdiğim için mutluyum.'

- Ailede mesleğin 5. kuşağı

Ahmet Koç'un oğlu 30 yaşındaki Muhittin Koç da ailesinde demircilik mesleğinin 5. kuşağı olduğunu vurguladı. Mesleği devam ettirmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Koç, yaklaşık 9 yıldır bu işle ilgilendiğini anlattı.

Koç, kendi yaş grubunda mesleğin pek fazla tercih edilmediğine dikkati çekerek şöyle konuştu:

'Eskisi kadar potansiyel yok ama bizim yöremiz tarıma destekli olduğu için yine de iş oluyor. Teknoloji ilerledikçe de işler düşüyor. Fındık arazisi tarla olduğu sürece mesleğin tükenme şansı yok diye düşünüyorum. Ben de belki bir alt kuşağıma mesleği öğretebilirim. Benim bu mesleği bırakma gibi bir düşüncem yok.'

Koç'un 40 yaşındaki kardeşi Turgut Koç ise 25 yıldır demircilik yaptığı belirterek 'Mesleği ağabeyimden öğrendim. Dededen gelen bir zanaat, kanımızda var, biz de devam ediyoruz. Eski tadı yok ama yine de çok güzel bir meslek.' dedi.
Kaynak: AA