'Acilen Geri Dönüşüm Strateji Planı Hazırlanmalı'

TESK Genel Başkanı Palandöken: 'Türkiye her yıl 9 milyar dolar hurda ithal ediyor, acilen geri dönüşüm strateji planı hazırlanmalı'.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'nin her yıl 9 milyar dolar hurda ithal ettiğini belirterek, 'Acilen geri dönüşüm strateji planı hazırlanmalı.' ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, geri dönüşüm stratejisinin hem ekonomiye katkı sağlayacağını hem de çevre kirliliğini azaltacağını kaydetti.

Yerli sanayinin en büyük girdilerinin başında demir-çelik hurdasının geldiğini bildiren Palandöken, 'Her yıl ortalama 9 milyar dolarlık demir-çelik hurdası ithal ediyoruz. Son 10 yılda hurda ithalatına 68 milyar dolar ödedik. Acilen geri dönüşüm strateji planı hazırlanmalı. Sanayi envanterinin yanında hurda envanteri yaparsak, ithalatımız ve cari açığımız azalır, sanayicinin ham madde ihtiyacı karşılanır ve çevre kirliliği azalır. 20 yaşın üzerindeki araçlar hurdaya ayrılmalı ve aracını hurdaya ayıracak esnafa sıfır faizli esnek ödemeli kredi ve krediler verilerek yeni araç alımı sağlanmalı. Böylece nakliyecilik sektörü canlanacak, hurda demir çelik ithalatı azalacak, devletin geliri artacak. En önemlisi ülkenin dövizi yurtdışına çıkmayacak.' değerlendirmelerinde bulundu.

- 'Yüz bi̇nlerce hurda hurda araç var'

Palandöken, Türkiye'deki araç sayısının 21 milyonu aştığını ve yüzbinlerce hurda araç bulunduğunu belirterek, hurda araç sahiplerinin hurda araç teşvik yasasının en kısa zamanda çıkarılmasını beklediğini belirtti.

Palandöken, şunları kaydetti:

'Hurda teşvik yasası 2017 yılında çıkarsa, önceki yasalarda olduğu gibi hurda araç sahiplerine vergi indirimi sağlayacak. Belirli bir ağırlığın üzerindeki aracı olanlar, araçlarını devlete teslim ettiği takdirde ağırlığına göre para alacaklar. Bunların yanı sıra ödemedikleri motorlu taşıtlar vergileri silinecek. Yine araca kesilmiş olan trafik cezaları kaldırılacak. Kısacası araç sahiplerine büyük avantajlar sağlayacak.

Bunun yanı sıra aracı çalınan veya mevcut olmayanlara da araçtan kurtulabilmesi için çok büyük kolaylık sağlanacaktır. Çıkarılacak hurda teşvik yasası sayesinde eski araçların toplanması nedeniyle karayollarında can ve mal güvenliği daha da artacaktır. Bunun yanı sıra çevre kirliliği daha da azalmış olacak.'
Kaynak: AA