Tırların Gümrük İşlemleri

Gümrüklerde tırlara ilişkin taşıt onay belgesi, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri tarafından yetki verilen gümrük idarelerince ETOBS kullanılarak düzenlenecek.

Gümrüklerde tırlara ilişkin taşıt onay belgesi, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri tarafından yetki verilen gümrük idarelerince Elektronik Taşıt Onay Belgesi Sistemi (ETOBS) kullanılarak düzenlenecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan tır işlemlerine ilişkin Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Söz konusu tebliğ, tır karnesi himayesinde karayolu ile uluslararası eşya taşıyan yerli ve yabancı plakalı taşıtların gümrük işlemlerine ilişkin Türkiye Gümrük Bölgesi içinde tabi olacakları usul ve esaslar ile birlikte ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet, görev ve yetkilerini düzenliyor.

Buna göre, kaçakçılık yapılacağına dair ihbar, istihbarat, kuvvetli şüphe bulunması veya gerek taşınan eşya gerekse taşıyıcı hakkında gümrük idarelerinde risk verilerinin mevcut olması ile araç takip sistemi cihazının takılması hallerinde, tır karnesi himayesinde eşya taşıyan taşıtların izleyeceği güzergahlar gümrük idaresince belirlenecek.

Taşıyıcı firmanın geçici veya daimi ihraç edildiği ya da tezkiyesinin iptal edildiği tarihten önce başlamış taşımalarda, çıkış gümrük idaresince Kara Kapıları Taşıt Takip Programı'ndan taşıtın işlemi yapılacak ve tır karnesi veri girişi yapılarak sonlandırılacak.

Taşıt onay belgesi, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri tarafından yetki verilen gümrük idarelerince ETOBS kullanılarak düzenlenecek.

Taşıt onay belgesi süresinin yurt dışında sona ermesi halinde, bunu düzenleyen gümrük idaresine yazılı olarak başvurulacak. Gümrük idaresi tarafından firma dosyası incelenerek bir defaya mahsus olmak üzere ETOBS üzerinden 30 gün ek süre verilecek.

Belgenin yenilenmesi için geçerlilik süresinin bitimine en fazla 30 gün kala gümrük idaresine başvurulacak.

Taşıt onay belgesi en fazla 3 defa yenilenebilecek.

Taşıt onay belgesinin sahte olarak düzenlendiğinin ya da üzerinde tahrifat yapıldığının tespit edilmesi halinde ETOBS’ta kayıtlı olan belge iptal edilerek, kağıt ortamındaki belge üzerine yapılan tespit açıkça görülebilecek şekilde şerh düşülecek ve resmi mühür ile tasdiklenecek. Belgenin iptal edildiği tarihten itibaren 6 ay süreyle ETOBS üzerinden taşıta bloke konulacak ve bu süre içinde taşıtın aynı kişinin mülkiyetinde olması durumunda taşıt onay belgesi düzenlenmeyecek. İptal edilen taşıt onay belgesinin ETOBS’ta yer almaması durumunda ise söz konusu belgenin iptal edildiği ve aynı taşıta 6 ay süreyle taşıt onay belgesi düzenlenmemesi gerektiği hususu tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine bildirilecek.

Kaynak: AA