Tepebaşı'nda Sağlıklı Kent Konseyi Genel Kurulu Gerçekleştirildi

Tepebaşı Belediyesi Sağlıklı Kent Konseyi’nin Genel Kurul Toplantısı Özdilek Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Genel kurulda Serpil Çamoğlu bir kez daha başkan seçildi.

Tepebaşı'nda Sağlıklı Kent Konseyi Genel Kurulu Gerçekleştirildi
Genel kurul ilk olarak divan kurulunun oluşturulması ile başladı.

Divan Kurulu Başkanlığı’na Avukat Akın Çamoğlu, yardımcılığına Gönül Ketenci ve üye olarak Banu Özoğul seçildi.

“Yaşanabilir bir kent, şeffaflık, paylaşım ve dayanışma ile katılımcı bütçe gibi vazgeçilmez uygulamaları ilke edinmiş bir belediyeyiz”

Programın gündemi okunarak devam eden kurulda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, sağlıklı kentlerin Türkiye’deki gelişimini anlatarak, “Sağlıklı Kentler bizim için 2000’li yılların başında başlayan bir süreç. İlk olarak organizasyon yönetmeliği hazırladık. Sivil Toplum Kuruluşları, sendikalar, muhtarlarımız ve aklınıza gelebilecek pek çok oluşumla birlikte bu organizasyon yönetmeliğini hazırladık. Bu da bir çalışma grubuna dönüştü ve 2000 yılında ilk genel kurlumuzu yaptık. 2001 yılında ise, kent profili ve planlama çalışmalarını tamamladık. O zamanlar doküman konusunda büyük sıkıntılar vardı ama o dönemki çalışma arkadaşlarımız sevgili Melih Savaş önderliğinde bu çalışmayı yürüttüler. Daha sonra Dünya Sağlık Örgütü Kent Hareketi’nin 3’üncü faz üyeliğini elde ettik. O günden bu güne sağlıklı kentler ile ilgili çalışmalarımız sonunda 2009’da 5’inci faza geçtik ve şimdi de 6’ncı fazdayız. Türkiye’de birkaç deneyimli belediyenin içinde saygın bir yerde yer alıyoruz. Bugün 6’ncı fazda, 12 belediye var ve sıkça düzenlenen toplantılarla çalışmalar sürdürülüyor. Sağlıklı kentin felsefesini ve ilkelerini çok iyi bilmek gerekiyor. Bir kentin hayatının içinde olan her şey sağlıklı kentlerin içinde var. Örneğin gıda güvenliği, cinsel ayırımcılık, eşitsizlikler, dayanışma gibi birbirinden bağımsız pek çok konuda çalışmalar sürdürülüyor ve iyileştirmeler yapılması amaçlanıyor. Toplumsal yapının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi, yoksulluğun, eşitsizliklerin giderilmesi ve krizlerin aşılması gibi önemli konular var. Dünyada ekonomi ve endüstriyelleşme bir takım zenginlikler getirdi ama bununla beraber kamu sağlığı, çevre, cinsiyetler arasında eşitsizlik, gıda güvenliği ve eğitim konularında birçok bedeller ödendi. Bunların çözümleri elbette var. Kamu kaynaklarının eşit ve adil dağıtılması ve halkın güçlendirilmesi çok önemli. Biz Tepebaşı Belediyesi olarak, sosyal eşitsizliklerin azaltılması, yaşanabilir bir kent, şeffaflık, paylaşım ve dayanışma ile katılımcı bütçe gibi vazgeçilmez uygulamaları ilke edinmiş bir belediyeyiz” ifadelerini kullandı.

Bazı projelerin uluslararası alanda ses getirdiğine de değinen Başkan Ataç; “Dünya Sağlık Örgütü’nde yönetim değişikliği oldu. Bizim konseye başvurdular ve bir takım projeleri Paris’te sunmak istiyoruz dediler. Özellikle çocuk ve engelliler ile ilgili olan projeleri Paris’te kendi halklarına anlatıyorlar. Bugün 6’ncı Olağan Genel Kurul yapılacak. Yeni seçilecek başkanımızın ve yönetim kurulumuzun bu çalışmaları daha da ileri götüreceklerine inanıyorum Kendilerine başarılar diliyor ve destek olan tüm konuklarımıza tekrar teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasının ardından Tepebaşı Belediyesi Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Serpil Çamoğlu 2015-2017 yılları arasında gerçekleştirilen konsey çalışmalarını kapsayan bir sunum gerçekleştirdi. Verilen aranın ardından açık usule yapılan oylama sonucunda 2017-2019 yılları için Serpil Çamoğlu bir kez daha başkan seçildi. Tepebaşı Belediyesi Sağlıklı Kent Konseyi yönetim kurulu üyeliklerine ise, Cengiz Türe, İnci Parlaktuna, Tansu Sakarya, Atılım Onay, Serpil Üstsoy, Figen Rençber, Fatma Ader, İbrahim Curaoğlu, Nilüfer Öztekin ve Zuhal Şen seçildi.

Öte yandan oylama sonunda bir kez daha söz alan Serpil Çamoğlu genel kurula katılan ve destek veren herkese teşekkür etti. Çamoğlu yeni katılan üyelere de çalışmalarında başarılar diledi.
Kaynak: İHA