Suriye'nin Cazibe Merkezi Açıklaması Cerablus

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Cerablus, aradan geçen yaklaşık 5,5 aylık sürede adeta kabuk değiştirdi Terör örgütünün kontrolündeyken elektrik ve su gibi en temel ihtiyaçların bile olmadığı Cerablus, Türkiye'nin desteğiyle adeta dosta güven, düşmana korku veriyor Türkiye'nin desteği ile okulların açıldığı, inşaatların hızla yükseldiği hemen her meslek grubunun iş yeri açtığı Cerablus'ta, polislerin de göreve başlamasıyla daha önce yerleştirilen EYP'ler temizleniyor Sokaklardaki silahlı grupların bitme noktasına geldiği Cerablus, kendine güvenli liman arayanlar ile Türkiye'deki vatan hasreti çeken Suriyelilerin buluşma noktası haline gelerek, yaklaşık 40 bin insana kucak açtı.

KEREM KOCALAR - Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Halep'in Cerablus ilçesi, Türkiye'nin desteği ile hızla kabuk değiştirerek adeta Suriye'nin cazibe merkezi haline geldi.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, Özgür Suriye Ordusunca (ÖSO) terör örgütü DEAŞ'ten temizlenen Cerablus, eski karanlık günlerini geride bıraktı.

Terör örgütünün kontrolündeyken okulların kapatıldığı, halkın evlerinden çıkamadığı, iş yerlerine kilit vurulduğu, nüfusun da 3 bine kadar gerilediği Cerablus, harekatın hemen ardından adeta kabuk değiştirdi. Harekatın üzerinden geçen yaklaşık 5,5 ayda, Türkiye'nin yardımları sayesinden önce elektrik ve suya ardından da okul ve hastane gibi en temel ihtiyaçlarına kavuşan Cerablus'taki Suriyeliler, polislerin de göreve başlamasıyla daha güvenli bir yapıya kavuştu.

Önceleri sıklıkla silahlı ÖSO askerlerinin bulunduğu ilçede, polisler dışında silahlı kişiler görmek her geçen gün zorlaşıyor.

Polis teşkilatı, ilçenin daha yaşanabilir hale gelmesi için terör örgütünün yerleştirdiği EYP'leri belirleyip güvenli şekilde imha ederek, bir anlamda dosta güven, düşmana korku salıyor.

- İnşaat sektörü hareketlendi

Yaşanan süreçte çarşının hızla büyüdüğü, iş yerlerinin teker teker yeniden açıldığı, hemen her sektörde faaliyetlerin yapılabildiği Cerablus, Suriyelileri buluşturmaya devam ediyor.

Ülkelerinde güvenlik ve huzur arayan Suriyeliler ile savaştan kaçarak geldikleri Türkiye'de vatan hasreti çekenleri buluşturan Cerablus, bu sayede hızlı bir nüfus artışı yaşıyor. Önceleri 3 bin dolayında olan Cerablus'un nüfusu, 40 bine yaklaştı.

Nüfusun hızla artmasıyla Cerablus'ta binalar da yükselmeye başladı. Hemen her cadde ve sokakta inşaata rastlanan Cerablus'ta, halkın ev ve iş yeri kurmak için yatırım yapması, güven duygusunun gelişmesi olarak yorumlandı.

Suriye'nin farklı noktalarından Cerablus'a gelen halk için kurulan çadır kent de Suriyelilerin huzur içinde yaşamasına vesile oluyor.

- 'Daha da iyi olacak'

Cerablus Meclis Başkanı Muhammed Habeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin Fırat Kalkanı Harekatı sayesinde huzura kavuştuğunu, Türkiye'nin destekleriyle de hızla geliştiğini söyledi.

Bu noktada Cerablus'taki her kesimin Türkiye'ye minnettar olduğunu anlatan Habeş, ilçenin bu kadar kısa sürede gelişeceğini tahmin bile edemezken yapılanlar karşısında şaşkınlık yaşadıklarını vurguladı.

Cerablus'un her geçen gün daha iyi olacağına inancını dile getiren Habeş, bunun için Türkiye'deki dostlarıyla el birliğiyle çalıştıklarını kaydetti.
Kaynak: AA