'Sevgililer Gününde Çiçek Satışı 20'Ye Katlanacak'

İstanbul Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Çalışır: 'Yıl içinde en çok iş yaptığımız dönemlerin başında Sevgililer Günü geliyor. Ancak eskisi kadar iş yok. Normalde 5060 kat iş yapılıyor ama bu yılki beklentimiz işlerin 20'ye katlanması yönünde' 'Sevgililer Günü için Ekvador, Çin ve Kenya'dan 100 çeşit gül getiriyoruz' 'Özel getirttiğimiz güllerin tanesi 7,5 ila 20 lira arasında değişiyor. Kır çiçeği buketlerimiz ortalama 5060 lira arasında değişiyor'

UĞUR ASLANHAN - Sevgililer Günü öncesi hummalı bir hazırlık içerisine giren çiçekçiler, tezgahlarını en güzel hediyelerle süslemeye başladı. Sevgililer Gününde normalin 50-60 katı iş yapan çiçekçilerin bu yıl beklentisi işlerin 20'ye katlanması yönünde.

İstanbul Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Sunay Çalışır, her Sevgililer Günü öncesi çiçekçilerin yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek, bu özel gün için en nadide ürünlerle tezgahlarını süslediklerini söyledi.

Müşterilerine en güzel şekilde hitap etmek için çok farklı ürünler hazırladıklarını dile getiren Çalışır, 'Antalya, İçel ve İzmir'de bulunan seralarımız büyük zarar gördü. Bu yıl yurt dışından, Ekvador, Çin ve Kenya'dan 100 çeşit gül getiriyoruz. O kadar güzel güller var ki... Her renkten, aynı zamanda 3 rengi barındıran güllerimizi farklı konseptlerle müşterilerimizin beğenisine sunacağız. Yurt dışından getirdiğimiz güller çok kaliteli.' diye konuştu.

Çalışır, Sevgililer Gününde en çok gül satıldığını, bunu orkide, kır çiçeği ve lalenin takip ettiğini kaydetti.

Yurt dışından getirdikleri ithal ürünlerin kura bağlı olarak maliyetinin arttığını aktaran Çalışır, şu ifadeleri kullandı:

'Ancak biz 3-4 sene öncesi ile aynı fiyata satacağız. Bu gün için özel getirttiğimiz güllerin tanesi 7,5 lira ila 20 lira arasında değişiyor. Kır çiçeği buketlerimiz ortalama 50-60 lira arasında değişiyor. Bu rakamın alt ve üst sınırı yok. İsteğe bağlı olarak değişir. Lalelerin dalı 7,5-10 lira civarında olacak. Şu an mevsimi başlayan güzel bir çiçek tür olan frezyanın demeti 20-25 lira olacak. Geçmiş yıllara göre fiyat artmayacak ama ülkemizin durumu malum. ekonomik ve sosyolojik olumsuzluklarda ilk olarak çiçek etkileniyor. İnsanlar tasarrufa geçtiğinde ilk önce çiçekten kısıyor.'

Çalışır, 'çılgın' diye tabir edilecek aşıkların bin-iki bin liralık buketler yaptırabildiğini dile getirerek, ancak bunların sayısının azaldığını bildirdi.

- '101 gül, kucak dolusu papatya gibi farklı konseptler'

Çalışır, her Sevgililer Gününde romantik erkeklerin eşini, nişanlısını veya sevgilisi mutlu etmek, şaşırtmak için farklı konsept arayışına girdiğini belirterek, bu konuda çiçekçilerin de tecrübeli olduğunu söyledi.

Kadınların farklı konseptlerden mutlu olduğunu dile getiren Çalışır, '101 gül gibi, kucak dolusu papatya gibi, 70 tane lale gibi özel konseptlerimiz var. Avrupa'da çok ülke gezdim. Yarışmaları takip ettim. Şuna emin olun yurt dışındaki çiçek ustaları Türk çiçek ustalarının eline su dökemez.' diye konuştu.

Çalışır, 35 yıldır bu mesleği ailesinin üçüncü kuşağı olarak sürdürdüğünü kaydederek, çiçek dizaynı konusunda eğitimin önemine değindi.

- 'Normalin 50-60 katı çiçek satılıyor'

Çalışır, yıl içinde en çok iş yaptıkları dönemlerin başında gelen Sevgililer Gününde yoğun mesai yaptıklarını ancak eskisi kadar iş olmadığını belirterek, normalde çiçek borsasına günde ortalama 500-700 sepet çiçek geldiğini, bu rakamın Sevgililer Gününde ikiye katlandığını söyledi.

Bu yoğunluğun önceki günlerden başladığını dile getiren Çalışır, 'Son dönemde İstanbul'daki çiçekçiler günde ortalama 5-6 kalem iş yapar. Daha fazlasını yapan var. Sevgililer Gününde yaptığımız iş sayısı, sattığımız çiçek 50-60 kat artıyor. Ancak hediye seçenekleri çoğaldı. Takı, aksesuar, giysi gibi farklı hediye alanlar var. Bir de ekonomik olarak olumsuzluk var. Bu yüzden beklentim normalin 20 kat fazlası iş yapmamız.' ifadelerini kullandı.

Çalışır, bu işin bir günde olmasının kendilerini mutlu ettiğini ancak yeterli olmadığını kaydederek, internetten çiçek siparişinin de normal çiçek satışını azalttığını bildirdi.

Kaynak: AA