Panama'da Mossack Fonseca Ortaklarının Evine Baskın

Dünyanın en büyük offshore şirketlerinden Mossack Fonseca'nın ortaklarının evinde, Brezilya'daki rüşvet soruşturmasıyla ilgili arama yapıldı.

Panama'da yolsuzlukla mücadele kapsamında, dünyanın birçok ülkesinde rüşvet vermekle suçlanan Brezilya'daki inşaat şirketiyle ilgili dünyanın en büyük off-shore hukuk danışmanlık şirketlerinden Mossack Fonseca'nın ortaklarının evinde arama yapıldığı bildirildi.

Kamu Bakanlığı müfettişleri, perşembe gününden bu yana gözaltında sorguları devam eden Mossack Fonseca şirketinin ortaklarından Ramon Fonseca Mora ve Jurgen Mossack'ın evlerinde arama yaptı.

Şirketin ortaklarından Fonseca, yaptığı açıklamada, Brezilya'daki inşaat şirketi Odebrecht'ten rüşvet alanların soruşturulmasını engellemek için 'günah keçisi' ilan edildiklerini söylemişti.

Brezilyalı inşaat devi Odebrecht, Latin Amerika'da 800 milyon dolarlık rüşvet dağıttığını kabul etmişti.

Yolsuzluk operasyonları kapsamında, Odebrecht firmasının eski başkanı Marcelo Odebrecht, geçen yıl mart ayında 19 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmış, inşaat firmasının eski yöneticilerinden Marcio Faria ve Rogerio Santos'un da Odebrecht ile aynı cezayı aldığı belirtilmişti.

Geçen yıl nisan ayında, Mossack Fonseca şirketinin müşterilerine ait off-shore yatırım faaliyetlerinin, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından 'Panama belgeleri' adıyla yayımlanması birçok ülkede yolsuzluk soruşturmalarının açılmasına ve bazı üst düzey istifalara sebep olmuştu.

Panama belgelerinde çok sayıda kişi ve şirketin, uluslararası vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülmüştü.

Geçen temmuzda, Mossack Fonseca çalışanlarına yönelik ABD'li savcılarca soruşturma başlatıldığı bildirilmişti.

Kaynak: AA