Osmanlı Çileğinin Tescillenip Çoğaltılma Projesi

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, pembe rengi, aroması ve kokusuyla bilinen Osmanlı çileğinin tescillenmesi ve çoğaltılması için proje hazırlandığı bildirildi.

Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Ereğli İlçe Müftülüğünde 'Genç Çiftçi Hibe Destek Programı' tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Osmanlı çileğinin tescillenmesi ve çeşidinin çoğaltılması için Ereğli Kaymakamlığı, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ve Ereğli Demir Çelik Fabrikalarının (ERDEMİR) ortak proje hazırladığını söyledi.

Üniversitenin Gıda Mühendislik Bölümü ve Meslek Yüksek Okullarını bünyesinde barındırdığını aktaran Çelik şunları söyledi:

'Üniversiteyi sahaya indirmek adına Osmanlı Çileğinin tescillenmesi ve çeşidinin çoğaltılması için bir proje yürüteceğiz. Osmanlı çileği sanayi ürünüdür. Çilek reçeli yaptığınızda ayrı bir aroma katar. Fakat yediveren diye bir çileğimiz var ki onunla rekabeti zor.

Birinden 500 kilo alıyorsanız, öbüründen 1,5 ton alıyorsunuz. Aradaki farkı gidermek ve birim alandaki verimini arttırmak için bir tescil ve çoğaltma projesi hazırladık. Bunu üniversitemiz yapacak. Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (Erdemir) ile de bir görüşmemiz oldu. Osmanlı Çileğinin uygun olduğunu, proje geliştirilirse bazı yatırımları onların yapabileceğini söylediler. Bir yer temin edildi, oranın alt yapısı halledilecek.'

Kaynak: AA