Musul'un Doğusunda Çöp Krizi

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinden geri alınan Musul'un doğu yakasında araç gereç ve personel sıkıntısı nedeniyle 4 aydır çöpler düzenli olarak toplanamıyor Musul Belediyesi'nde temizlik işlerinden sorumlu Abdurrahman: 'Şu anda yeterli seviyede ne çöp kamyonu, ne de konteyner ile temizlik görevlimiz var. Bu yüzden çöpleri toplamakta zorlanıyoruz'

İDRİS OKUDUCU - Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinden geri alınan Musul'un doğu yakasında son 4 aydır biriken ve toplanmayan çöpler, kent sakinlerinin sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.

Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması operasyonunun başladığı 17 Ekim tarihinden yaklaşık 100 gün sonra, kentin doğu yakası Irak güvenlik güçleri tarafından tamamen kontrol altına alındı.

DEAŞ militanları ve güvenlik güçleri arasında çıkan şiddetli sokak çatışmaları, bombalı araç ve hava saldırılarından dolayı doğu yakasında meydana gelen büyük tahribatın yanı sıra, büyük operasyonun başladığı tarihten şimdiye kadar kentteki çöp düzenli olarak toplanamıyor.

Ev ve sokak başlarında biriken çöp yığınları, kentte kalan çocuklar başta olmak üzere tüm sivillerin sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Söz konusu çöp yığınlarından dolayı sokaklarda kötü ve ağır bir koku da hakim.

AA muhabirine konuşan ancak güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemeyen Musul'un doğu yakasındaki bir Tamim Mahallesi sakini, 'Irak ordusu Musul'a girdiğinden bu yana belediyenin bir hizmetini görmedik. Her tarafta büyük çöp yığınları var. Bu manzaraya bakın, ne olduğunu görüyorsunuz.' dedi.

Belediyenin acil bir şekilde çöpleri toplamasını isteyen Musullu vatandaş, 'Her gün kent sakinleri çöpünü atmak zorunda ancak gelip alan yok. Nasıl olacak bilmiyorum.' diye konuştu.

Kentin biriken çöplerini kendi imkanlarıyla toplamaya çalışan bazı temizlik görevlileri ise, 'DEAŞ öncesi belediyede sözleşmeli olarak çalışıyorduk. Kentin kurtarılmasından sonra süpürgeleri tekrar elimize aldık ancak şimdilik herhangi bir maaş almıyoruz.' ifadelerini kullandı.

- Çöp kamyonu, konteyner ve temizlikçi ihtiyacı var

Musul Belediyesi'nde temizlik işlerinden sorumlu Sedir Abdurrahman ise, doğu yakasının tamamen kurtarılmasından sonra kentin temizlenmesi için kolları sıvadıklarını ancak yeterli imkanların olmamasından dolayı bu sürecin çok yavaş ilerlediğini söyledi.

DEAŞ'ın 10 Haziran 2014'te kentin tamamını ele geçirmeden önce Musul Belediyesi'nin 100 çöp kamyonu bulunduğunu hatırlatan Abdurrahman, 'Şu anda yeterli seviyede ne çöp kamyonu, ne de konteyner ile temizlik görevlimiz var. Bu yüzden çöpleri toplamakta zorlanıyoruz.' dedi.

Kentteki çöplerin toplanması ve genel bir temizliğin yapılması için Bağdat hükümetinden yardım beklediklerini ifade eden Abdurrahman, kentin temizlenmesi için 100'e yakın çöp kamyonuna ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Musul Belediye Başkanı Abdussettar el-Hebu, daha önce AA muhabirine, DEAŞ öncesi belediyenin 928 hizmet aracına sahip olduğunu, şu anda ise 31 aracın kaldığını belirtmişti. Hebu, belediye araçlarının DEAŞ tarafından intihar saldırılarında kullanıldığını ifade etmişti.

Kaynak: AA