'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bahreyn Ziyareti İkili İlişkileri İleriye Taşıyacak'

Bahreyn'in Ankara Büyükelçisi Abdullah: 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bahreyn ziyaretinde dört anlaşma imzalanacak. Bu anlaşmaların en önemlisi iki ülke arasında savunma sanayi alanında gidilecek iş birliği. Bunun yanı sıra eğitim alanında da birtakım anlaşmalar yapılacak''Türkiye ve Bahreyn bölgede katılım bankacılığını çok ileri seviyeye taşıyabilir. Türk ve Bahreynli üst düzey yetkililerle de bu konuyu görüştük. Önümüzdeki ay kalkınma bankacılığına dair daha detaylı görüşme yapmak amacıyla bir toplantı düzenleyeceğiz''Çok şükür Bahreyn'de FETÖ ve onun uzantıları gibi bir şey yok'

ZUHAL DEMİRCİ - Bahreyn'in Ankara Büyükelçisi İbrahim Yusuf El Abdullah, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bahreyn ziyaretinde dört anlaşma imzalanacak. Bu anlaşmaların en önemlisi iki ülke arasında savunma sanayi alanında gidilecek iş birliği. Bunun yanı sıra eğitim alanında da birtakım anlaşmalar yapılacak.' dedi.

Bahreyn'in Ankara Büyükelçisi Abdullah, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Körfez gezisi kapsamında 12-13 Şubat'ta Bahreyn'e yapacağı ziyaret öncesinde iki ülke arasındaki ilişkiler ve söz konusu ziyaret sırasında ele alınacak konulara ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bahreyn ziyaretinin ikili ilişkilerde olumlu etki yaratacağına inancını dile getiren Büyükelçi Abdullah, 'Bahreyn, Erdoğan'ın ziyaretini çok uzun zamandan beri bekliyordu. Bahreyn'de Erdoğan'ın yapacağı ziyaretten hem siyasi liderler hem de halk çok memnun.' değerlendirmesinde bulundu.

Büyükelçi Abdullah, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bahreyn ziyaretinde dört anlaşma imzalanacak. Bu anlaşmaların en önemlisi iki ülke arasında savunma sanayi alanında gidilecek iş birliği. Bunun yanı sıra eğitim alanında da birtakım anlaşmalar yapılacak.' açıklamasında bulundu.

Ülkesinin ilk Ankara büyükelçisi olan Abdullah, Bahreyn ve Türkiye arasında çok derin ilişkiler olduğunu vurgulayarak, büyükelçiliğin açıldığı 2008'den bu yana hedeflerinin iki ülke arasındaki ticari ilişkileri daha da geliştirip, stratejik iş birliğinin sağlanması olduğunu kaydetti.

Türkiye ve Bahreyn arasındaki iş birliğini artırmak için birçok alanda çalışma yapıldığını ifade eden Abdullah, 'İki ülke arasında anlık değil sürekli gelişen ilişkiler istiyoruz.' diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin de son yıllarda giderek arttığına dikkati çeken Abdullah, ekonomik açıdan bakıldığında birçok farklı alanda Bahreyn'in Türkiye'ye, Türkiye'nin de Bahreyn'e ihtiyacı olduğunu söyledi. Bahreyn'in küçük bir ülke olduğunu ancak finansal anlamda dünyanın birçok ülkesiyle bağlantısı bulunduğunu anlatan Abdullah, ülkesiyle yapılacak ortaklıkların iki ülke ilişkilerini daha ileriye taşıyacağını dile getirdi.

Büyükelçi Abdullah, Bahreyn'e yapılan bütün yatırımların vergisiz ve iş gücünün de çok düşük maliyette olduğunu belirterek, Türk yatırımcıların özellikle bankacılık, gıda ve içecek sektörü alanına yatırım yaptığını söyledi.

'Bahreyn'deki yatırım mevzuatları serbest ticaret anlaşmalarına bağlı olduğu için dünyanın birçok ülkesinden yatırımcı çekmektedir. Bahreyn, bütün Arap ülkeleri arasında yatırım yapılacak en kolay ülke çünkü bir tek burada Bahreynli ortak olmadan yatırım yapabilirsiniz.' diyen Abdullah, Türk iş adamlarının ülkesindeki olanakları iyi incelemesini ve yatırımcıların Bahreyn'e yönelmesini istediklerini dile getirdi.

- 'Bahreyn son yıllarda hastalarını İngiltere yerine Türkiye'ye yönlendiriyor'

Özellikle son yıllarda tıbbi tedavi görmek için ülkesinden Türkiye'ye çok sayıda hastanın geldiğini kaydeden Abdullah, 'Bahreyn son yıllarda hastalarını İngiltere yerine Türkiye'ye yönlendiriyor.' dedi.

Abdullah, son 2 yıl içinde Bahreyn, vatandaşlarının Türkiye'de yaklaşık 20 milyon dolarlık sağlık harcamasında bulunduğunu ifade etti.

Bahreyn'de 11 Türk bankası bulunduğuna işaret eden Abdullah, 'Türkiye ve Bahreyn bölgede katılım bankacılığını çok ileri seviyeye taşıyabilir. Türk ve Bahreynli üst düzey yetkililerle de bu konuyu görüştük. Önümüzdeki ay kalkınma bankacılığına ilişkin daha detaylı görüşme yapmak amacıyla bir toplantı düzenleyeceğiz.' şeklinde konuştu.

Abdullah, Bahreyn ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin, bankacılık sektörü gibi birçok alan dahil edilmeden hesaplandığını, bu nedenle gerçek rakamın çok daha az göründüğünü dile getirerek, aslında iki ülke arasındaki ticaretin belirtilenden çok daha yüksek olduğunu vurguladı.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine de değinen Büyükelçi Abdullah, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife'nin darbe girişiminin ardından Türkiye'yi ziyaret eden ilk liderlerden biri olduğunu hatırlattı ve 'Çok şükür Bahreyn'de FETÖ ve onun uzantıları gibi bir şey yok.' dedi.
Kaynak: AA