'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' Programı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Arat: 'İşverenin 2017 yılı sonuna kadar her istihdam için devlete ödemiş olduğu prim, sigorta primleri ve vergilerin tamamı, devlet tarafından karşılanacak'.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşad Arat, 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' programına ilişkin, 'İşverenin 2017 yılı sonuna kadar her istihdam için devlete ödemiş olduğu prim, sigorta primleri ve vergilerin tamamı, devlet tarafından karşılanacak.' dedi.

Arat, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, programın 6 Ocak'ta Konya'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından başlatıldığını hatırlattı.

Şubat ayından itibaren teşviklerden faydalanabilme imkanı doğduğunu belirten Arat, 'İşsizlik oranları yüzde 11,8'e çıkmış durumdaydı. İşverenlerin kendileri için de iyi olan bu teşvik için ellerini taşın altına koymalarıyla ekonomik anlamda düzlüğe çıkacağımızı, dalgalı süreci atlatabileceğimizi değerlendirmekteyiz.' diye konuştu.

Arat, seferberliğin, son zamanlarda işsizlik oranlarındaki artış ve ekonomideki değişimden kaynaklandığını dile getirerek, bakanlık ve ilgili birimlerin, proaktif çözüm bulmak üzere tedbirler ortaya koyduklarını belirtti.

Bu tedbirlerden en önemlisinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) iş adamlarıyla gerçekleştirdiği toplantı sonrasında açıkladığı istihdam paketi olduğunu vurgulayan Arat, şunları kaydetti:

'İŞKUR'un uyguladığı işbaşı eğitim programından faydalanacak kişi sayısı ciddi oranda artırılmıştır. Bu yıl 500 bin kişi için işbaşı eğitim programları çıkarılmıştır. Bu işbaşı eğitim programları sanayicilerin hizmetler sektörünün yoğunlukla kullandığı bir program olarak karşımıza çıkıyor. Program çerçevesinde 500 binlik kotanın 100 bini de özel politika gerektiren gruplara tahsis edildi. Yine 500 binin 100 bin kişilik kısmında 50 bin kadınlara, 40 bin engellilere, 10 bin de eski yükümlülere tahsis edildi. Toplam 3 ay uygulanacak programdan 500 bin kişinin faydalanmasını öngörüyoruz.'

Ek olarak açıklanan programın bir sistem teşviki de gerçekleştirdiğini belirten Arat, 'Bu, ciddi bir teşviktir. Ek programdan faydalanmasını öngördüğümüz kişi sayısı 1,5 milyondur. İşverenin 2017 yılı sonuna kadar her istihdam için devlete ödemiş olduğu prim, sigorta primleri ve vergilerin tamamı, devlet tarafından karşılanacak.' ifadelerini kullandı.

Arat, işverenin asgari ücretle çalışan bir işçi için bin 404 lira haricinde herhangi bir ödeme yapmayacağını, devletin bunun karşılığında 773 liraya tekabül eden vergi kesintisi ve SGK primlerini işverenler adına yatıracağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA