Biberde Zirai İlaç Kullanıldığı İddiası

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Kayhan: 'Biberlerin lastik gibi uzaması kimyasal ilaçlardan kaynaklanmıyor. Ağacından toplanan biberler İstanbul ve Ankara gibi şehirlere uzun sürede ulaştığından veya raflarda uzun süre bekletildiğinden biber suyunu kaybediyor'

Antalya'nın Kumluca ilçesinde Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, biberlerin raf ömrünün uzun olması için zirai ilaç kullanıldığı iddialarına tepki göstererek, 'Biberlerin lastik gibi uzaması kimyasal ilaçlardan kaynaklanmıyor. Ağacından toplanan biberler İstanbul ve Ankara gibi şehirlere uzun sürede ulaştığından veya raflarda uzun süre bekletildiğinden biber suyunu kaybediyor.' dedi.

Kayhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, son dönemde bazı yayın organlarında biberlerin raf ömrünün uzun olması için ilaç kullanıldığı yönünde iddialara yer verildiğine dikkati çekti.

Çiftçilerin biberlerde zirai ilaç kullanmadıklarını, üretimlerini biyolojik yöntemlerle yaptıklarını belirten Kayhan, bu haberlerin kasıtlı olarak bazı çevrelerce çıkarıldığını savundu. Çiftçilerin biyolojik mücadelede faydalı böcekler kullandıklarına işaret eden Kayhan, şöyle konuştu:

'Biyolojik mücadelede faydalı böcekler zararlı böcekleri yiyor. Böceklerin olduğu serada zirai ilaç kullanırsak böcekler ölür. Basında yer alan haberlerde, biberlerin lastik gibi olduğu kırılmadığı, bunun sebebinin de uzun ömürlü olsun diye zirai ilaç kullanıldığı iddia ediliyor. Biberlerin lastik gibi uzaması kimyasal ilaçlardan kaynaklanmıyor. Ağacından toplanan biberler İstanbul ve Ankara gibi şehirlere uzun sürede ulaştığından veya raflarda uzun süre bekletildiğinden biber suyunu kaybediyor, bu yüzden lastik gibi uzuyor.'

Kumlucalı üretici Hasan Karabaş (45), biber üretiminde faydalı böcekler kullandıklarını anlattı. Biberlerin uzun ömürlü olması için zirai ilaç kullanıldığı iddiasının gerçek dışı olduğunu savunan Karabaş, 'Biz seralarda ilçe, gübre kullanmıyoruz. Bizim ilacımız, gübremiz, biyolojik mücadele böcekleridir. İlaç kullanırsak böceklerimiz ölür. Kesinlikle seralarımıza kimyasal ilaç giremez.' dedi.

Kaynak: AA