Besni'de Çıraklık Eğitimi

Ortaokulu bitiren öğrenciler, TEOG sonuçlarına göre Mesleki Eğitim Merkezlerine girebilecek.

Besni Osman İsot Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Nevzat Avşar, yaptığı açıklamada, 8. sınıfı tamamlayan öğrencilerin fen lisesi, Anadolu lisesi, sosyal bilimler liseleri, imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu lisesi gibi tercihlerinin yanında, mezuniyetlerinin ardından ustalık ve iş yeri açma belgesi alabilecekleri mesleki eğitim merkezlerini de tercih edebileceklerini kaydetti.

Öğrencilerin mesleki eğitim merkezlerinde hangi alanda yetişmek istiyorsa o alandaki işveren ile sözleşme imzalayacağını aktaran Avşar, şöyle konuştu:

'Sözleşme doğrultusunda, haftanın belirli günlerinde mesleki eğitim merkezinde akademik dersler ile iş güvenliği dersleri alacak. Haftanın geri kalan günlerinde ise sözleşme yapılan sektörde iş başında eğitim alacak. İş başı eğitimleri, ustanın nezaretinde koordinatör öğretmenin denetiminde olacak. Bu alanı seçecek olan öğrenciler, hem iş başında meslek öğrenecek, hem eğitimine devam edebilecek hem de çalışıp para kazanabilecek.'

Mesleki Eğitim Merkezlerinde okuyan öğrencilere 4 yılın sonunda 'Ustalık Belgesi' verileceğini, lise diploması almak isteyen öğrencilerin de bakanlıkça belirlenecek olan fark derslerini vererek lise diploması alabileceğini ve üniversite sınavlarına girebileceğini anlatan Avşar, iş yeri açmak isteyen mezunlar için de MEB ile KOSGEB arasında imzalanan protokol gereği, 50 bin lira hibe ve 3 yıl geri ödemesiz, 100 bin liralık faizsiz kredi imkanı sunulacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA