Başbakan Yardımcısı Kaynak (2) Açıklaması

'Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kabul edildiğinde bundan sonra yetkisini milletten almayan hiç kimse artık milletin iradesini temsil edemeyecektir' '16 Nisan, tarihimizin en önemli günlerinden birisi haline gelecektir. Türkiye 1839'dan beri sistem değişikliğiyle uğraşırken, ilk defa 16 Nisan'da getirilmek istenen sistem, millet iradesinin bizzat millet tarafından kullanılması neticesinde oluşacaktır. O yüzden söz de karar da milletindir'

GAZİANTEP - Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 'Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kabul edildiğinde bundan sonra yetkisini milletten almayan hiç kimse artık milletin iradesini temsil edemeyecektir.' dedi.

Kaynak, Şahinbey Kültür Merkezi'nde AK Parti Gaziantep İl Danışma Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanının mevcut anayasada vatana ihanet dışında hiçbir şeyle sorgulanamayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanının, yeni sistemde tamamen sorumlu bir mevkiye geleceğini ifade eden Kaynak, 'Türkiye'de 1923'ten beri ilk defa sorumlu Cumhurbaşkanı ortaya çıkacaktır. Kime karşı sorumlu olacak? Birincisi milletine karşı, ikincisi o milletin oluşturduğu Meclise karşı. O Meclis, yeterli oyla Cumhurbaşkanını yüce divana sevk edebilir, yargı önüne çıkarabilir.' diye konuştu.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın partisi adına anayasa değişikliğiyle ilgili konuşmasını eleştiren Kaynak, şunları söyledi:

'Meclis kürsüsünde konuşan Baykal, maalesef çok talihsiz bir konuşma yapmıştır. Anayasa görüşmelerinin ilk gününde Baykal, 'bu sistem diktatör doğuracak, tek adam doğuracak' derken kendisinin o Mecliste 44 yıldan bu yana görev yaptığını unutmuştur. 1973'te Parlamento'ya girebilmiş Baykal, iki dönemle kendisini sınırlayan sisteme 'diktatörlük' diyor. Aslında dönüp kendi tarihine baksa, diktatör nasıl olabilirmiş, tek parti dönemine baksa orada görecektir. Bizler Cumhurbaşkanlığı sitemi getiriyoruz. Cumhurbaşkanlığı sistemi, kendi kendini sorumlu hale getiren bir Cumhurbaşkanı profili oluşturuyor. Görev süresini sınırlandıran bir Cumhurbaşkanı oluşturuyor. 16 Nisan, bizim tarihimizin en önemli günlerinden birisi haline gelecektir. Türkiye 1839'dan beri sistem değişikliğiyle uğraşırken, ilk defa 16 Nisan'da getirilmek istenen sistem, millet iradesinin bizzat millet tarafından kullanılması neticesinde oluşacaktır. O yüzden söz de karar da milletindir.'

Kaynak, bu değişikliğin, bir kutlu yürüyüşün en önemli halkalarından birisini oluşturduğunu vurgulayarak, '16 Nisan'da bu millet anayasa değişikliğini, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini kabul ettiğinde bundan sonra yetkisini milletten almayan hiç kimse artık milletin iradesini temsil edemeyecektir. Artık her şeye hakim olan her zaman olduğu gibi Allah ama her şeye hakem olan da millet olacaktır. Bu yüzden milletimizin hakemliğine güveniyoruz. Milletimizin karar vericiliğine inanıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmanın ardından, siyaset akademisinde başarılı olanlara sertifikaları verildi.
Kaynak: AA