2. Ormancılık Ve Su Şurası Hazırlık Çalıştayı

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: 'Parlamento vazifesini yapmış, 339 milletvekilinin oyu ile bu anayasa değişiklik paketini milletin reyine sunmuştur. Şimdi söz de karar da milletindir. Millet ne derse başımız, gözümüz üstünedir. Bunu söylerken de her kesiminden aynı olgunluk ile milletin reyinin sonuçlarını kabul etmesinin şart olduğunu ifade etmek isterim' 'Türkiye'de birilerinin bu işi böyle hayat, memat meselesine dönüştürmüş olması, demokrasinin kurallarını fazla hazmedememek anlamına geliyor. Millet bir karar verecek. Nihayetinde Türkiye'de bir rejim değişikliğine gidilmiyor, bunun altını çizerek ifade etmek isterim'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi konusunda anayasa değişikliğine ilişkin parlamentonun üzerine düşeni yaptığını belirterek, 'Şimdi söz de karar da milletindir. Millet ne derse başımız, gözümüz üstünedir. Bunu söylerken de her kesiminden aynı olgunluk ile milletin reyinin sonuçlarını kabul etmesinin şart olduğunu ifade etmek isterim.' dedi.

Kurtulmuş, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Afyonkarahisar'da düzenlenen 2. Ormancılık ve Su Şurası Hazırlık Çalıştayı'nda katılımcılara hitap etti. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katıldığı toplantıda konuşan Kurtulmuş, çalıştayın verimli olmasını temenni etti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürdüğünü ifade eden Kurtulmuş, salonda bulunanlara işaret ederek, Türkiye'nin yeniden güçlü bir şekilde ayağa kalkma mücadelesinde bürokratik olarak sorumluluk yürüttüklerini söyledi.

Türkiye'nin çok zor, çetin bir dönemden geçtiğini dile getiren Kurtulmuş, herkesin, yaptığı her türlü işten dolayı hem millete hem de Allah'a karşı sorumlu olduğunu ifade etti.

- 'Türkiye demokrasisinin olgunluğu bakımından önemli'

Anayasa değişikliği ve referandum sürecine ilişkin de açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, anayasa değişikliğinin, yeni Türkiye istikametinde atılacak önemli bir adım olduğunu belirtti.

16 Nisan'da milletin sandıklara giderek bir karar vereceğini söyleyen Kurtulmuş, 'Sadece bu sandığın ortaya çıkması, ortaya konulması bile Türkiye demokrasisinin olgunluğu bakımından fevkalade önemlidir.' diye konuştu.

Türkiye'nin çok çalkantılı bir siyasi dönemden geçtiğini ifade eden Kurtulmuş, bugün Türkiye'nin bütün bu krizleri ve kaosları ortada sandığın olması dolayısıyla rahatlıkla aşabildiğini ve bugünlere kadar geldiğini ifade etti.

Kurtulmuş, sandığın, milletin reyinin, iradesinin, darbelerin ortaya koyduğu siyasi iradeleri 180 derece değiştirdiğini işaret etti.

1960 darbesinden sonra hemen ortaya çıkan seçim sonuçlarının, 12 Mart'tan sonraki seçim sonuçlarının, 1980 darbesinden sonraki sonuçların 28 Şubat ve sonrasında ortaya çıkan sonuçların, 27 Nisan 'e-muhtırası' sonrasındaki sonuçların herkes tarafından bilindiğini dile getiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

'Millet, reyine sahip çıktı, geleceğine sahip çıktı ve sandıklarda hep doğru karar vererek Türkiye'nin önünün açılmasına neden oldu. Şimdi bir kere daha bu milletin reyine müracaat ediyoruz. Parlamento vazifesini yapmış, 339 milletvekilinin oyu ile bu anayasa değişiklik paketini milletin reyine sunmuştur. Şimdi söz de karar da milletindir. Millet ne derse başımız, gözümüz üstünedir. Bunu söylerken de her kesiminden aynı olgunluk ile milletin reyinin sonuçlarını kabul etmesinin şart olduğunu ifade etmek isterim. Nihayetinde egemenlik kayıtsız, şartsız milletinse millet doğrudan doğruya bundan sonraki süreçte bu egemenliği kullanmak için önüne gelen anayasa değişiklik paketiyle ilgili bu halk oylamasında karar verecek. Ümit ediyoruz ki çok yüksek oranda 'Evet' diyerek, bu sürecin aşılmasına milletimiz vesile olacak, karar vermiş olacak. Dolayısıyla buna saygılı olmak herkesin üzerine bir vazifedir.'

- 'Müspet bir karar vererek, Türkiye'nin önünü açacak'

Nihayetinde Türkiye’de bir anayasa değişiklik paketinin oylandığını ve dünyanın sonu olmadığını söyleyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

'Türkiye'de birilerinin bu işi böyle hayat, memat meselesine dönüştürmüş olması, demokrasinin kurallarını fazla hazmedememek anlamına geliyor. Millet bir karar verecek. Nihayetinde Türkiye’de bir rejim değişikliğine gidilmiyor, bunun altını çizerek ifade etmek isterim. Bir yönetim sistemi değişikliğine gidiliyor, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi dediğimiz model, inşallah uygulamaya konulmak isteniyor. Rejim değişikliği yapılıyor gibi bir algının ortaya çıkarılması, hakikatin saptırılmasıdır. Burada yürütmede çift başlılığın ortadan kaldırılması için daha etkin bir yönetimin kurulabilmesi için bir hükümet değişiklik modeli teklifi yapılıyor, kararı da millet verecek. İnşallah millet bu konuda müspet bir karar vererek, Türkiye'nin önünü açacak diye ümit ediyoruz.'
Kaynak: AA