Şanlıurfa'da Gül Serasında Sevgililer Günü Yoğunluğu

Şanlıurfa'da 25 dönüm arazi üzerine kurulan ve çalışanların büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu gül serasında Sevgililer Günü yoğunluğu yaşanıyor İşletme Müdürü Işıkan: 'Yoğun bir mesai harcıyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir'e, hatta Antalya'ya, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine, pek çok yere ürün gönderiyoruz. 14 Şubat dolayısıyla kestiğimiz ürünü depoya bile koyamadan, bir gece bekletip hemen sevkıyatını yapıyoruz'

HALİL FİDAN - Son yıllarda süs bitkileri yetiştiriciliğinde atağa kalkan Şanlıurfa'da 25 dönüm arazi üzerine kurulan gül serasında Sevgililer Günü yoğunluğu yaşanıyor.

Organize Sanayi Bölgesinde 25 dönümlük serada modern tekniklerle kesme gül üreten firma çalışanları, topraksız tarımla yetiştirilen gülleri Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor.

En uygun yetiştirme koşullarının sağlanması için gerekli gölgeleme, gübreleme, havalandırma, sulama, ısıtma, soğutma ve nemlendirme işlemlerinin bilgisayar kontrolünde gerçekleştirildiği serada, erken saatlerde işe başlayan çoğunluğu kadın işçiler, Türkiye'nin dört bir yanından gelen siparişleri yetiştirmek için çalışıyor.

İşletme müdürü Serhan Işıkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin tek süs bitkileri serası olarak genellikle özel günlerde iş yoğunluklarının arttığını ve zaman zaman talebi karşılamakta zorlandıklarını söyledi.

Kaliteli ürün elde etmek için her türlü imkanı seferber ettiklerini anlatan Işıkan, bu sayede Türkiye'nin dört bir yanından sipariş aldıklarını belirtti.

Şanlıurfa'da 2008 yılında üretime başladıklarını aktaran Işıkan, 'Her zaman daha iyi işler yapmak için araştırmalar yapıyoruz. Seralarımızda en uygun yetiştirme koşullarının sağlanması için gerekli gölgeleme, gübreleme, havalandırma, sulama, ısıtma, soğutma ve nemlendirme gibi işlemleri bilgisayar kontrolünde gerçekleştiriyoruz.' diye konuştu.

Sevgililer Günü'nün yaklaşması dolayısıyla iş yoğunluğunun artığını, ancak bundan şikayetçi olmadıklarını ifade eden Işıkan, şunları kaydetti:

'Mevsimlere göre gül kesim adetlerimiz değişiyor. Yaz aylarında günlük 15 bin adetlere kadar çıkıyoruz. Kış aylarında ise hava şartlarından dolayı 6 bin civarında dal kesimi yapıyoruz. Şu anda Sevgililer Günü dolayısıyla talebin en yoğun olduğu dönemi yaşıyoruz. Yoğun bir mesai harcıyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir'e, hatta Antalya'ya, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine, pek çok yere ürün gönderiyoruz. 14 Şubat dolayısıyla kestiğimiz ürünü depoya bile koyamadan, bir gece bekletip hemen sevkıyatını yapıyoruz. Günlük 6 bin dal gül yolluyoruz normalde, haftalık olarak 40 bin dal kesimimiz oluyor ama Sevgililer Günü dolayısıyla bu dönemlerde haftalık 60 bin civarında gülü müşterilerimize gönderiyoruz. Biz seramızı bu rakamlara göre hazırladık ancak 100 bin gül kesebilseydik bunları da rahatlıkla bu dönemde satardık. Çünkü piyasada bir arz var.'

- Siparişleri yetiştirmek için yoğun çalışıyorlar

Serada çalışan kadın işçilerden Hediye İlhan da özellikle son bir haftada işlerin arttığını, talebi karşılamak için yoğun çaba sarf ettiklerini anlattı.

İşlerini severek yaptıklarını dile getiren İlhan, '5 yıldır burada çalışıyorum. Sabah geldiğimizde gülleri kesiyoruz, demet haline getirip, paketliyoruz. Yoğun talep nedeniyle saat 7'de işe koyuluyoruz, akşama kadar çalışıyoruz. İşimizi seviyoruz. Şu anda yoğunluğumuz çok fazla olduğu için siparişleri yetiştirmek için bayağı çabalıyoruz.' dedi.

Fatma Beldek ise özel günlerde işlerinin arttığını ifade ederek, arkadaşlarıyla gülleri yetiştirmek için çabaladıklarını aktardı.

Kaynak: AA