Prof. Dr. Muhammed Atamanalp Açıklaması

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, Yrd. Doç. Dr. Özden Fakıoğlu ile araştırma çalışması yaptıklarını ifade ederek, “Mevsimlere göre düzenli olarak yapılan çalışmalar neticesinde, yıllara göre veriler karşılaştırıldığında bölgemiz su kaynaklarının ekosistem orijinalitesinin çok bozulmadığı tür çeşitliliğinde ciddi bir azalmanın olmadığı belirlendi.” dedi.

Prof. Dr. Muhammed Atamanalp Açıklaması
Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, bölgedeki su kaynaklarında düzenli olarak yürüttükleri envanter çalışmaları sonucunda sevindirici sonuçlar elde edildiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Bu konuda bölgemiz şanslı. Ülkemizin batı bölgelerindeki su kaynakları yoğun sanayileşme ve kentleşmeden olumsuz etkilendi. Mevsimlere göre düzenli olarak yapılan çalışmalar neticesinde, yıllara göre verileri karşılaştırdığımızda, Bölgemiz su kaynaklarının ekosistem orijinalitesinin çok bozulmadığı tür çeşitliliğinde ciddi bir azalmanın olmadığı belirlenmiştir. Tür bazlı bakıldığında halk arasında kırmızı benekli alabalık olarak bilinen türde bir azalmanın olduğu bununda bölge halkının bu konuda hassasiyetinin artması ile iyileşme sürecine girdiğini görmek bizi mutlu etmektedir. Bu türdeki azalmaya özellikle bölgeye dışarıdan gelen arıcıların yoğun avlanmasının neden olduğunu ve bu yönde yalnızca resmi kontrollerin yeterli olmayacağını o bölgelerdeki yerleşik halkında korumaya yardımcı olması gerekmektedir.”
Kaynak: İHA