Ortahisar Kent Konsayi Başkanı Ayyıldız'dan Giresun İl Genel Meclisi Başkanı Gürel'e 'Demiryolu' Tepkisi

Ortahisar Kent Konseyi Başkanı Dündar Ayyıldız, demiryolunun Tirebolu üzerinden Giresun’a bağlanması gerektiğini söyleyen Giresun İl Genel Meclisi Başkanı Mürşit Gürel’e tepki gösterdi.

Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği, Yavuz Sultan Selim’in yönettiği, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu şehir olan ve ‘şehzadeler kenti’ olarak anılan 4 bin yıllık geçmişe sahip Trabzon’un tarihten beri bölgenin başkenti konumunda olduğunu belirten Ayyıldız, “İpekyolu güzergahında bulunan önemli bir liman kenti olan Trabzon, bölgenin ticaret merkezi olmuştur” dedi.

Giresun İl Genel Meclisi Başkanı Mürşit Gürel Trabzon’un bu köklü tarihini bölgedeki önemini ve ticarete yön veren geçmişini göz ardı ederek demiryolunun Erzincan üzerinden Trabzon bypass edilerek Giresun’a bağlanacağı yönündeki açıklamaları manidardır” diyen Ayyıldız, şu ifadelere yer verdi:

“Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım 2016 Kasım ayında Trabzon’da yaptığı konuşmada, ‘Demiryolu, Atatürk’ün vasiyetiydi. O vasiyeti biz gerçekleştireceğiz. Trabzon - Erzincan demiryolunu 2023’e kadar yapacağız’ ifadesini kullanarak demiryolu güzergahını belirlemiştir ve yatırım netlik kazanmıştır. Ulaştırma Bakanlığı görevinde bulunduğu süre boyunca dev yatırımlara imza atan ve Başbakanlık görevinde de yatırımların öncüsü olan Başbakanımız Binali Yıldırım’ın bu sözlerini Sayın Gürel’e hatırlatmak isteriz. Elbette Doğu Karadeniz bölgesinin bir bütün olarak kalkınması için Giresun gibi tüm komşu illere de demiryolu yapılması önem arz etmektedir. Ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini Karadeniz ve su yollarına bağlayacak olan demiryolu önce Trabzon’a ardından doğu bağlantısı Batum’a ve batı bağlantısı da Giresun üzerinden Samsun güzergahını takip etmelidir. Bölge olarak yıllardır beklediğimiz ve geç kalan bir yatırım olarak gördüğümüz demiryolu bölgeyi şaha kaldıracaktır. Bu açıklamamız komşumuz Giresun iline demiryolu yapılmasına karşı olduğumuz anlamına gelmemektedir. İlimizin jeopolitik konumu Ortadoğu, İran, Rusya ve Kafkaslar ile yapılacak ticari ilişkilerin gelişmesi için Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karadeniz tren ulaşım bağlantısının Trabzon merkezli yapılması gerektiği ortadadır.”
Kaynak: İHA