Kazakistan'da 'Kurumsal Sektörde Kadın İmkanlarının Genişletilmesi' Forumu

Kazakistan Devlet Sekreteri Abdıkalikova: 'Cinsiyet eşitliği stratejisini başarıyla uyguladık. 2006'da mecliste kadın oranı yüzde 10'ken şu an yüzde 27'ye ulaştı'

Kazakistan Devlet Sekreteri Gülşara Abdıkalikova, cinsiyet eşitliği stratejisini başarıyla uyguladıklarını ve 2006'da yüzde 10 olan meclisteki kadın vekil oranının yüzde 27'ye çıktığını söyledi.

Abdıkalikova, Avrupa Kalkınma ve İmar Bankasının katkılarıyla düzenlenen 'Kurumsal Sektörde Kadın İmkanlarının Genişletilmesi' başlıklı forumda yaptığı konuşmada, ülkesinin tüm sektörlerde vatandaşlarına eşit hak ve imkanların sağlanmasında tutarlı politikalar izlediğini belirterek, 'Cinsiyet eşitliği stratejisini başarıyla uyguladık. 2006'da mecliste kadın oranı yüzde 10'ken şu an 27'ye ulaştı.' dedi.

Kazakistan'daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin yüzde 44'ünün kadınlar tarafından yönetildiğine dikkati çeken Abdıkalikova, söz konusu işletmelerin sektördeki toplam çalışanların yüzde 30'una istihdam sağladığını aktardı.

Abdıkalikova, ülkedeki kadın girişimciliğinin geliştirilmesinin uluslararası kuruluşların katkıları ve devlet programları çerçevesinde sağlandığını ve girişimci destek kredisi alanların yüzde 30'unun kadınlardan oluştuğunu dile getirdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in belirlediği 2050'ye kadar küçük ve ortak ölçekli işletmelerin, ülkenin gayri safi milli hasılasının en az yüzde 50'sini oluşturması hedefini anımsatan Abdıkalikova, 'Dolayısıyla birçok şey küçük ve orta ölçekli şirketleri yöneten kadınlara bağlı. Bunun için idari sürecin düzenlenmesi, rekabet gücünün arttırılması ve kadınların katılımıyla inovasyon projelerinin oluşturulması önemli.' diye konuştu.

Ayrıca Abdıkalikova, uluslararası örneklerin gösterdiği gibi cinsiyet eşitliğinin aile istikrarını olumlu yönde etkilediğini anlattı.
Kaynak: AA