Kanseri Yenmek İçin Esed'e Karşı Savaşıyor

Suriye'nin güneyindeki Dera'da yaşayan Nabulsi:'Kanseri yenmek için Esed rejimine karşı muhaliflerin safındayım, böylelikle moral depoluyorum''Spor yaparak sağlığımı koruyorum. Allah'ın izniyle hem hastalığı hem Esed rejimini yeneceğiz'

ADHAM KAKO / MUHAMMED MİSTO - Suriye'nin güneyindeki Dera ilinde yaşayan Ahmed Nabulsi, yakalandığı lenf kanserini muhaliflerin safında yer alarak yenmek istiyor.

Ürdün sınırında bulunan muhaliflerin kontrolündeki Dera iline bağlı Atman beldesinde ailesiyle yaşayan Nabulsi, yaklaşık 5 ay önce lenf kanseri hastası olduğunu öğrendi.

Hikayesini AA muhabirine anlatan 33 yaşındaki Nabulsi, Suriye'de Mart 2011'de Beşşar Esed rejimine karşı ayaklanmaların başlamasının ardından okulunu yarıda bırakmak zorunda kaldığını belirtti.

'Suriye halkını Esed rejiminin saldırılarından korumak için 2011'de muhaliflerin saflarına katıldım.' diyen Nabulsi, geçen yıl vücudunda ağrılar hissetmeye başladığını, bir süre sonra dayanılmaz hale gelen ağrıları nedeniyle hastaneye başvurduğunu söyledi.

Nabulsi, eylül ayında hastanede yapılan testlerde lenf kanseri hastası olduğunu öğrendiğini aktardı. O tarihten itibaren tedavi görmeye başladığını kaydeden Nabulsi, her 15 günde bir kemoterapi için hastaneye gittiğini ifade etti.

Evli ve üç çocuk babası Nabulsi, hastalığını öğrendikten sonra da rejime karşı savaşmaktan vazgeçmediğini vurgulayarak, 'Kanseri yenmek için Esed rejimine karşı muhaliflerin safındayım, böylelikle moral depoluyorum.' dedi.

Aynı zamanda amatör olarak futbol oynayan Suriyeli, hastalıkla mücadelede sosyal hayatını sürdürmesinin de önemli olduğunu belirtti.

Bölgenin önemli yerel kulüplerinden 'Şule' futbol takımında oynayan Nabulsi, 'Spor yaparak sağlığımı koruyorum. Allah'ın izniyle hem hastalığı hem Esed rejimini yeneceğiz.' ifadelerini kullandı.

- 'İlaç temin etmekte büyük zorluk yaşıyoruz'

Nabulsi'nin sağlam duruşuna rağmen savaş ortamında kanser tedavisi kolay değil. Esed rejiminin sürekli saldırıları ve Ürdün sınır kapısının yaklaşık iki yıldır kapalı olması nedeniyle Dera'ya yeterli miktarda ilaç ve tıbbi malzeme ulaşamıyor. Bu durum iki haftada bir kemoterapi almak zorunda olan Nabulsi'nin hayatını daha da zorlaştırıyor.

Ahmed Nabulsi'nin tedavisini yürüten Doktor Abdurrahman Mesalme, bölgedeki sağlık imkanlarının çok kısıtlı olduğunu, özellikle de kanser hastalarının ciddi zorluklarla karşı karşıya bulunduğuna dikkati çekti.

Dr. Mesalme, 'Bölgedeki siviller, savaşın getirdiği sorunların yanı sıra yeni problemlerle mücadele ediyor. Bunların başında sağlık sorunları geliyor. Son zamanlarda Dera'da özellikle sürekli kimyasal tedaviye ihtiyaç duyan kanser hastaları ciddi zorluklar yaşıyor.' dedi.

Nabulsi'nin birçok kanser hastasından sadece biri olduğunu söyleyen Dr. Mesalme, 'Bu tip hastalıklar için kimyasal ilaç tedavisi gerekiyor. İçinde bulunduğumuz şartlarda bu tür tedavileri yapmak maalesef çok zor. İlaç temin etmekte büyük zorluklar yaşıyoruz. Kullandığımız ilaçları rejimin bölgesinden ancak kaçak yollarla alabiliyoruz. Etkisi az olan bu ilaçlar aynı zamanda çok pahalı.' diye konuştu.

Kaynak: AA