İzmir'de FETÖ'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu 270 sanıklı davanın görülmesine devam edildi Tutuklu sanık, eski Maltepe Askeri Lisesinde görevli binbaşı Bayraktar, tahliye edildi.

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan 270 sanığın yargılandığı davada, onuncu oturumun sonunda bir kişi tahliye edildi.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşma salonunda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen oturumda, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada tutuklu sanık, eski Maltepe Askeri Lisesi'nde görevli binbaşı Ali Rıza Bayraktar, 15 Temmuz'da Ege Ordusu Komutanlığına giden askeri personel içerisinde yer almadığını, buna ilişkin güvenlik kameralarının somut bir delil olduğunu belirtti.

Bayraktar, tutuklu sanık albay Turhan Özkal'ın soruşturma aşamasında emniyette verdiği ifadede kendisini Ege Ordusu Komutanlığına giden tutuklu sanık binbaşı Murat Yayla ile karıştırdığını, bu yanlışı cumhuriyet savcılığına verdiği ifadede düzelttiğini savundu.

Bir yanlış anlama nedeniyle temmuzdan bu yana tutuklu olduğunu, o gün Menderes ilçesindeki Özdere'de tatilde olduğunu, tutuklu sanık Maltepe Askeri Lisesi Öğrenci Grup Komutanı Albay Murat Alparslan'ın çağırması üzerine okula gittiğini söyleyen sanık Bayraktar, şu ifadelere yer verdi:

'Ülkedeki karışıklığı ya da darbe girişimini yolda giderken eşimin arkadaşının telefonla beni araması üzerine öğrendim. Bütünlemeye kalan 33 öğrencimin emniyette olup olmadığını öğrenmek için okula geçtim. Okulun nöbetçi amirliğinde televizyondan gelişen olayları seyrettikten bir süre sonra da tekrar evime döndüm. Maltepe Askeri Lisesinden mesaiye gelen en son personeldim. Emniyette yanlış ifade veren Özkal, emeklilik hakkını elde etmesine rağmen ben ve ailem hala mağduruz. Bu yanlışlıktan mesleğimden ihraç edildim, lojmandaki evim boşaltıldı, 7 aydır da hapisteyim. Suçlamaları kabul etmiyorum. Tahliyemi istiyorum.'

Tutuklu sanık, kapatılan Maltepe Askeri Lisesi Harekat Eğitim Kısım Amiri Binbaşı Murat Yayla, darbe girişiminin yaşandığı gece eski Boğaziçi Köprüsü'nün kapatıldığına ilişkin haberleri izledikten sonra tutuklu sanık binbaşı Hüseyin Kayır’ın kendisini araması üzerine tutuklu sanıklar eski Maltepe Askeri Lisesi komutanları Kadir Canpolat ve Ufuk Gökşen'le birlikte Ege Ordusu Komutanlığına gittiğini iddia etti.

Ege Ordusu Komutanlığına daha önce hiç gitmediğini, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in odasının yerini bilmediğini ve birkaçı hariç oradaki pek çok komutanı tanımadığını ileri süren sanık Yayla, iddianamede kendisi hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini beyan etti.

- 'Şu anda rahatım, devlet bize iyi bakıyor'

Mahkeme başkanının, 'Emniyette verdiğin ifadede, okulun nöbetçi amirliğinin olduğu odada, bazı personelin yanında, Ege Ordusu Komutanının rehin alınacağını ya da kaçırılacağını, bunu da buradaki arkadaşların yapacağı şeklinde ifadeler kullanmışsın. Bu ifadeler sana mı ait?' sorusuna sanık Yayla, 'Şu anda şubat ayındayız, rahatım. Devlet bize üç öğün yemek veriyor, bize iyi bakıyor. Temmuzda rahat olmadığımdan kendimi iyi ifade edememiş olabilirim.' yanıtını verdi.

Tutuklu sanık, eski Maltepe Askeri Lisesi Öğrenci Grup Komutanı Albay Murat Alparslan, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden önceden bilgi sahibi olmadığını, o gün arkadaşıyla dışarıda olduğu sırada tutuklu sanık eski Ege Ordusu Komutanlığı Harekat Başkanlığı Plan ve Harekat Şube Müdürü Yarbay Mustafa Toklu'nun kendisini arayarak Ege Ordusu Komutanlığına çağırması üzerine, 'Hayırdır savaş mı çıktı?' deyince, Toklu'nun 'Vatan ve millet meselesi' diye cevap vermesi üzerine karargaha gitme kararı aldığını ileri sürdü.

Eve gidinceye kadar darbeden habersiz olduğunu savunan sanık Alparslan, eve vardığında televizyondaki haberleri gören eşinin 'Darbe oluyor' sözlerine, 'Yok daha neler! Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Darbe olsa haberimiz olurdu.' cevabını verdiğini anlattı. Alparslan, tutuklu sanık Maltepe Askeri Lisesi Komutanı Albay Ufuk Gökşen'in de onay vermesiyle Ege Ordusu Komutanlığında gittiğini iddia etti.

Mahkeme heyeti, sanık Bayraktar'ın adli kontrol şartıyla tahliye edilemesine, tutuklu sanıklar Yayla ile Alparslan'ın bu hallerinin devamına karar vererek duruşmayı pazartesiye erteledi.

- İddianame

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in 'birinci' şüpheli olduğu 267 sanığa 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya eklenmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Sanıklar arasında, tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen, 'yurtta sulh konseyi'nce Manisa ve İzmir'de sözde 'sıkıyönetim komutanı' ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.
Kaynak: AA