İlkadım'da 'Abdülhamit' Konferansı

İlkadım Belediyesi’nin davetlisi olarak Samsun’a gelen Pamukkale Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal, "Bugünkü Türkiye’yi iyi anlamamız için 2. Abdülhamid Han dönemini iyi incelemek gerekir" dedi.

İlkadım'da 'Abdülhamit' Konferansı
İlkadım Belediyesi ve İlkadım Kent Konseyi işbirliğinde 2. Abdülhamit Han’ın vefatının 99. yıldönümü dolayısıyla Namık Kemal Anadolu Lisesi Konferans Salonunda ’Son Büyük Padişah’ konulu konferans düzenlendi.

Öğrencilerin büyük keyif aldığı konferansta, 2’nci Abdülhamit Han’ın bilinmeyen yönleri ele alındı.

10 Şubat 1915’te bundan 99 yıl önce vefat eden 2. Abdülhamit Han’ın şahsiyeti gençlere örnek gösterildi. Pamukkale Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ünal’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta 2. Abdülhamit Han’ın hayatı, siyaseti, iradeye yapılan baskı, entrika ile o dönemde yaşanan sıkıntıları anlattı.

“2’nci Abdülhamit büyük bir siyasi deha”

Sultan 2’nci Abdülhamit Han’ın izlediği siyasi politika ile yıkılmakta olan devleti 33 yıl ayakta tuttuğunu anlatan Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal, “Osmanlı İmparatorluğu’nun en çok merak edilen padişahlarından olan Sultan 2’nci Abdülhamit Han’ın siyasi bir dehadır. Bize dayatılanın aksine, Sultan II. Abdülhamit, son derece ileri görüşlü, başarılı ve vatansever bir padişahtı. Tarih boyunca her türlü çıkar çatışmasının odak noktası olan bir coğrafyada tam otuz üç sene ayakta kalma becerisini gösterdi” diye konuştu.

"2’inci Abdülhamit’in siyasetini anlamayanlar, onun en amansız düşmanlarıydı" diyen Ünal, "Bizzat Sultan hakkında gerçekle ilgisi bulunmayan çirkin iddialar ortaya atılıyordu. Peki, dünyaya hükmeden büyük Osmanlı Devleti’nin son devrinde payitahtı hedef alan o hareketler bugüne de benzerlik gösteriyor. Abdülhamit Han, ümmeti, milleti bir arada tutuyor. Batı’dan gelen emperyalist baskılara direniyor, sesini çıkarıyor, dik duruyordu. Bugün de aynısı var” şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda soru cevap kısmına geçildi. Öğrencilerin büyük keyif aldığı konferans sonunda Pamukkale Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal’a günün anısına Okul Müdürü Cengiz Çetinkaya ve İlkadım Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu tarafından hediye ve çiçek takdimi yapıldı.
Kaynak: İHA