Gürcistan'da Basın Özgürlüğü Protestosu

Gürcüler, basına özgürlüğüne karşı olmakla suçladıkları hükümeti protesto etti.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, popüler bir televizyon kanalına yönelik dava muhalefet liderleri tarafından protesto edildi.

Ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi'nin de bulunduğu 8 muhalefet partisi, 'Rustavi 2' adlı televizyon kanalıyla dayanışma ve 'basın özgürlüğü korumak' amacıyla Tiflis merkezine protesto yürüyüşü düzenledi.

Yürüyüşün ardından Tiflis'teki Yüksek Mahkeme binası karşısına gelen protestocular 'Rustavi 2 kanalı bizimdir, kimseye vermeyeceğiz' sloganları attı. Muhalefet liderleri, burada yaptıkları konuşmalarda hükümeti ve eski Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanişvili'yi basına baskı yapmakla suçladı.

Hükümetin ülkede 'muhalif basın kuruluşu kalmamasını' amaçladığını savunan muhalefet liderleri, yönetimin, devlet kanalı TV 1'e de baskı kurduğunu ileri sürdü.

- Rustavi 2 kanalına açılan dava

Gürcistan'ın en popüler televizyon kanallarından Rustavi 2'deki hisselerini 2005-2006 yıllarında satan iş adamı Khibar Khalvaşi, Ağustos 2015'te hisselerini 'geriye' almak için dava açmıştı. Hisselerin 'hükümetin baskısıyla' kendisinden zorla alındığını savunan Khalvaşi, 'adaletin yerini bulması için' hisselere yeniden sahip olmak istediğini açıklamıştı.

Rustavi 2'nin genel müdürü Nika Gvaramia ise televizyonu susturmak isteyen Gürcistan hükümetinin Khalvaşi'yi yönlendirdiğini iddia etmişti.
Kaynak: AA