Bingöllü Arıcılar Akdeniz Yolcusu

Bingöllü arıcılar havaların ısınmasıyla birlikte Akdeniz Bölgesi'ne gitmeye başladı.

Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, yaptığı açıklamada, Bingöllü arı yetiştiricilerinin büyük bir çoğunluğunun gezginci arıcılık yaptığını ve bu nedenle havaların ısınmasıyla birlikte Adana başta olmak üzere Akdeniz Bölgesi'ne gitmeye başladığını söyledi.

Gezginci arıcılığın zorlu yaşam şartlarına dayandığını, arı yetiştiricilerinin hayatlarını zor şartlarda sürdürdüğünü ve sürekli soğuk, yalnızlık, aile özlemi içerisinde olduklarını kaydeden Üzer, “Arıcılarımız bu zorlu şartlar altında her gün sofralarımıza gelen balı üretiyorlar. Bu yüzden arı yetiştiricilerimizin emeklerinin hafife alınmaması gerekiyor. Sağlığımız için onlara minnettar olduğumuzu belirtmek isterim.” dedi.

Her yıl arı yetiştiricilerine ödenen desteklemelerin bu yıl gecikmesinin arıcıları zor durumda bıraktığını ifade eden Üzer, “Ülkemizin yaşadığı olağanüstü şartlar arı yetiştiricilerimizi de zor durumda bırakmaktadır. Bakanlığın yürüttüğü güvenlik soruşturmaları nedeniyle desteklemelerin ödenmesinde gecikme yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu soruşturmaların hızlandırılması üreticilerimizin mağduriyetini hızla ortadan kaldıracaktır.” dedi.

Üzer, bilinçsiz çiftçilerin tarımsal ilaçlamalarda kimyasal ilaç kullanmalarından dolayı arı ölümlerinin ve maddi kayıpların meydana geldiğini dile getirdi.

Kaynak: AA