Bakan Kılıç, AA Editör Masası'na Konuk Oldu (4)

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç:'(İzmir'de yapılması planlanan statlarla ilgili olarak) Önümüze engel çıkarmazlarsa, taraftarların isteği olan statları en hızlı şekilde yaparız' 'Olimpik merkezlerimiz kapanmıyor, tam aksine geliştirilerek ve dönüştürülerek daha iyi hale getiriliyor' 'Uluslararası müsabakalardaki sportif başarılarımız basında çok az yer buluyor. Bunların daha fazla yer bulması lazım'

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İzmir'de yapılması planlanan statlarla ilgili olarak, 'Önümüze engel çıkarmazlarsa, taraftarların isteği olan statları en hızlı şekilde yaparız.' dedi.

Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Kılıç, Ankara'da yapılacak statlarla ilgili düşüncelerini yakın zamanda dile getirdiğini ve burada son aşamaya gelindiğini belirtti. Bakan Kılıç, İzmir'le ilgili olarak ise spor yatırımları konusunda hiçbir şekilde geri duruşlarının olmadığını söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın İzmir'deki spor yatırımlarını yakından takip ettiğini vurgulayan Kılıç, 'Alsancak ile alakalı ihale süreci işliyor. İnşallah oraya güzel bir stadyumu kazandıracağız. Karşıyaka'daki statla ilgili açılan davalar sonucunda bir ihale sürecine girmek durumunda kaldık. İzmirliler burada 2,5 yıl kaybetti. Göztepe de aynı durumda ama bizim buralardaki kararlılığımız aynı şekilde devam ediyor. Hiçbir şekilde kararlılığımızdan sapmak mevzubahis değildir. Önümüze engel çıkarmazlarsa, taraftarların isteği olan statları en hızlı şekilde yaparız.' ifadelerini kullandı.

- 'Yurt imkanları eskisinden çok daha iyi'

Bakan Akif Çağatay Kılıç, Kredi ve Yurtlar Kurumunun son dönemde ortaya koymuş olduğu performansın önemine değindi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nden (FETÖ) 101 öğrenci yurdunu devraldıklarını hatırlatan Akif Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:

'2014'ün başında göreve geldiğimizde 285 bin civarı olan yurt kapasiteleri günümüz itibarıyla 563 bin oldu. FETÖ'nün yurtlarında çok ciddi tadilat gerektiren veya bizim yapımıza uygun olmayanları harekete geçiremiyoruz. Onların değerlendirmesini Maliye Bakanlığımızdan ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüzden yapıyoruz. Bu 101 yurdun toplam kapasitesi 18 bin 700 kişi. Buradan devraldığımız, hayata geçirdiğimiz yurtlar, kendi kurum kimliğimiz içerisinde, devletin garantisinde işletilen yurtlar olarak artık hayattalar.'

Bakan Kılıç, FETÖ'den alınan öğrenci yurtlarıyla ilgili çok güzel ve prestijli projeler yapıldığını ve yurt imkanlarının eskisinden daha iyi olduğunu bildirdi.

Kredi ve Yurtlar Kurumunun bu yaz 656 bin civarında bir kapasiteye ulaşmış olacağını dile getiren Kılıç, 'FETÖ'den alınan yurtlar, artık asli sahibi olan devlete döndü ve millet tarafından kullanılacak. Bu anlamda iyi bir yoldayız ve 2019 yılında 730-740 bin civarı bir kapasiteye ulaşmış olacağız. Günümüz itibarıyla 421 bin başvuru ve 355 bin yerleşim var. Biraz açık var ama büyük şehirlerde arsa ve yer bulma konusunda yaşadığımız zorluklar var. Bunları da aşmış durumdayız.' değerlendirmesinde bulundu.

Yurtları çok hızlı bir şekilde hayata geçirdiklerini ve doluluk oranlarının yüzde 60'lardan yüzde 95'lere çıktığına dikkati çeken Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

'Öğrencilerin şu anda barınma imkanıyla beraber, eğitim, sosyal faaliyet, ücretsiz internet, yemek ve çalışma ortamları gerçekten üst düzeyde. Yurt imkanları eskisinden çok daha iyi. Gençlerimiz, geldikleri yurtlardaki imkanları gördükleri zaman bunların doğal olduğunu ya da olması gerektiğini görüyorlar. Eski resimleri de orada duvarlara koyuyoruz ki eskiyle yeni durumları karşılaştırabilelim. Türkiye'nin nereden nereye geldiğini görmeleri açısından bunu söylüyoruz.'

- 'Altyapı, gerçekten çok önemsediğimiz bir konu'

Akif Çağatay Kılıç, sporda altyapıyı çok önemsediklerini ve bu konuyla ilgili olarak çok yoğun mesai harcadıklarını belirtti.

Geçtiğimiz yılın nisan ayında konuyla ilgili çok geniş kapsamlı bir çalışma yapıldığını ve bunun uygulanması noktasında kararlılıklarının Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının yetkililerine tekrar hatırlatıldığını vurgulayan Kılıç, şunları aktardı:

'Beklentilerimizin ne olduğu somut olarak ortaya kondu. Burada öğrencilerimizin, genç kardeşlerimizin en azından bir branşta lisanslı sporcu olmaları konusunda teşvik edilmeleri gerektiği konuşuldu. Bunu söylediğimde yine birileri 'herkese lisans çıkarmak yetmez.' dedi. Biz, bu lisansları çıkarmak konusunda teşvik edelim, imkan sunalım, destek sağlayalım diyoruz. Bu kötü bir şey mi, bir şeyi eleştirmek için kötü söz söylemeye gerek yok. Herkese lisans çıkarmanın yetmeyeceğini biz de biliyoruz ama bir yerden başlamamız gerekiyor.'

Kılıç, sunulan bu imkanları kullandırtmaları gerektiğinin önemine değinerek, 'Beşinci sınıftaki öğrencilerin tümü önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren sportif kabiliyetler noktasında taranacak. İlk olarak Aydın'da 259 ortaokulda sportif yetenek testi yapıldı. Bizim burada asıl beklentimiz, öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda antrenörler ve spor kulüpleriyle bir araya getirilmesi.' ifadelerini kullandı.

- 'Olimpik merkezlerimizi geliştiriyoruz'

Bakan Kılıç, olimpik hazırlık merkezlerinin kapanacağı yönünde çıkan söylentilere, 'Böyle bir şey yok. Bunu kayıt altına alalım. Olimpik merkezlerimiz kapanmıyor, tam aksine geliştirilerek ve dönüştürülerek daha iyi hale getiriliyor. Asla bir kapanma yok.' diye cevap verdi.

Sporcuların federasyonlarda değil, kulüplerde, antrenörlerle yetişeceğinin altını çizen Bakan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Federasyon bunun üst çatısıdır. Onun takibini, uygulamasını ve çalışmaların doğru gitmesini takip eder. Bu noktada kulüplerle ilgili yaptığımız çok güzel bir çalışma var. Onlara da bu anlamda teşekkür ediyorum. Bazı çalışmaların sonuçlanmasıyla alakalı üstlenme konusunda hazırlar. Burada ilk kez açıklamış olayım; bizim yeni yaptığımız, inşa ettiğimiz birçok tesisimiz var. Gerçekten 2002'den sonraki AK Parti iktidarında sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığında ortaya konan bu hamlenin içerisinde spor büyük bir pay aldı. Almadı diyenler var ama doğru değil. Bu altyapı yatırımlarının gerçekten belli bir noktaya gelmesi ve hazırlanması sağlandı.'

Altyapının en iyi şekilde uygulanması gerektiğini aktaran Kılıç, uluslararası müsabakalardaki sportif başarıların basında daha fazla yer bulması gerektiğini de ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

'Kulüplerimiz ve federasyonlarımız bu salonlardan faydalansınlar, bu salonları bir okul olarak kullansınlar. Bu imkanı sunduğumuz için onların kullanımına da vermeye hazırız. Milli Eğitim Bakanlığıyla yaptığımız protokolün en temel unsurlarından bir tanesi, hatta birincisi bizim antrenörlerimizle onların beden eğitimi öğretmenlerinin beraber çalışabilecek olması. İkincisi de fiziki altyapı ve tesis. Bunu bir araya getirip yatırım açısından bütçemizi rahatlatacağız. Aynı zamanda kullanım açısından o erişimi en üst noktaya taşıyacağız. Amaç bu. Bu gerçekleştirildiği zaman ben inanıyorum ki hem 2020 hem de 2024'te çok farklı şeyler olacak. Uluslararası müsabakalardaki sportif başarılarımız basında çok az yer buluyor. Bunların daha fazla yer bulması lazım. Bunlar belki çok büyük organizasyonlarda olmayabilir ama bunların hepsinin bir hikayesi var.'

(Bitti)
Kaynak: AA