Validen Velilere Çok Önemli Uyarı

Samsun Valisi İbrahim Şahin, uyuşturucuların çocuklara çok rahat ulaşabileceğine dikkat çekerek, velilerden okuldan eve gelen çocuklarının ceplerini kontrol etmelerini istedi.

Validen Velilere Çok Önemli Uyarı
Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “2016 Yılı Uyuşturucu İle Mücadele İl Eylem Planı Raporu” toplantısı yapıldı. DSİ 7. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Rapor öncesi açıklama yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Cumhurbaşkanımızın kuru ve sulu uyuşturucularla ilgili bize çok net talimatları oldu. Özellikle çocukların gittiği yerler, okul etrafındaki uygulamalar, kafeler, sigara içilen mekanlar, alkollü içeceklerle ilgili usulüne uygun olmayan yerlerde mutlak suretle sıkı denetim yapmamızı ve bu konuları takip etmemiz için bizi talimatlandırdı. Özellikle uyuşturucu konusunda Samsun’da başta polisimiz ve jandarmamız ile sıkı bir takip içerisindeyiz. Zaman zaman medyaya da yansıyor. Çok ciddi anlamda yakalamalar oldu. Samsun’da özellikle uyuşturucu ile ilgilenen baronların yakalanması gerektiğini hatta yakalandığını söylemiştik. Ciddi anlamda mesafe aldık. En son 10 ve 6 kilogram olmak üzere 2 ayrı operasyonda 16 kilogram bonzai ele geçirildi. Bonzai bir defa içildiğinde bağımlılık yaptığı için çok önemsiyoruz. Diğer uyuşturucu maddeleri ile ilgili de sıkı bir takip yapılıyor” dedi.



2016’da Samsun’da 184 kg esrar, 34 kg bonzai yakalandı

Samsun İl Emniyet Müdürlüğünün ve İl Jandarma Komutanlığının 2016 yılında düzenlediği operasyonlarda yakalanan uyuşturucu miktarlarını açıklayan Vali Şahin, “2016 yılı içerisinde Emniyet Müdürlüğümüz tarafından 184 kg esrar, 22 bin extacy, 34 kg bonzai, 180 gr kokain maddesi, Jandarmamız da 23 bin 403 kök kenevir bitkisi, 607 bin 77 gr kubar esrar maddesi ele geçirildi. Bunların dışında 20 kg esrar jandarmamız marifeti ile ele geçirilmiştir. Özellikle Hint kenevirleri imha edildi. Samsun’daki motorize ekiplerimizin mücadelesi sadece Samsun’a dışarından gelen toplu uyuşturucu mücadelesi değil, bunun aksine özellikle küçük cep satıcılarına da ulaşılmış ve bunların çoğu tutuklanmıştır. Fakat maalesef hemen yerlerine başkaları ikame ediliyor ya da merkezi sıkı tuttuğumuzda ilçelere doğru kayıyorlar. İlçelerde de sıkı denetimler yapıldığında da bu sefer şehir dışına kayıyorlar. Samsun’da bu tedbirlerin alınması yeterli mi? Elbette değil. Tedbirler alındığında diğer illerde de bu tedbirlerin uygulandığını varsayarsak en azından Türkiye’de ciddi anlamda bunun mücadelesi yapılıyor” diye konuştu.

Türkiye genelinde uyuşturucu kullanım oranının yüksek olduğunu ifade eden Vali Şahin, “Fakat işin acı yanı ya da kabul etmek istemediğimiz yanı ise, biz bu mücadeleleri istediğimiz kadar sürdürelim, bir taraftan uyuşturucu kullanım oranı gerek sayısal olarak gerekse de oransal olarak dünya nüfusuna bakıldığında bir artış göstermektedir. Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan 2016 yılı dünya uyuşturucu raporunda yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 5’i yani 15-64 yaş arasında yaklaşık 250 milyon kişi 2014 yılında en az bir defa uyuşturucu kullanmış. Raporda madde kullanım bozukluğu olan kişilerin sayısının 6 yıldan beri ilk defa 27 milyondan 29 milyona ulaştığı ifade edilmiş. Tüm bu rakamları ortaya koyduğumuzda bizim bu konuyla ilgili daha duyarlı ve dikkatli olmamız gerekiyor. 18 yaşını geçmiş olan, özellikle sentetik uyuşturucu kullanan ve hastanelerimize müracaat eden insanlar bazen kendi istemezlerse orada zorla tutamayacağımız için tedavi ettiğimizden sonra dışarı çıktıktan 1 hafta 10 gün sonra tekrar arkadaş gurubuna kavuştuğundan itibaren maalesef uyuşturucu almaya devam ediyorlar ve aynı noktaya geliyorlar. Yapılan tedavi süreci de bir şekilde akamete uğruyor. Başsavcımız, Adalet Komisyonu Başkanımız, hakimlerimiz, savcılarımız bu işlere en az bizim kadar duyarlı davranıyorlar. Uyuşturucu ile bir şekilde temas kurmuş olan insanların gereğini de adli organlar yapıyor. Emniyet ve jandarma ile sağlık birimlerimizin bunlarla ilgili raporları yapıyorlar ve biz bir şekilde Samsun ölçeğinde ciddi anlamda mesafe kat ettiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.



“Okuldan eve gelen çocukların ceplerini kontrol edin”

Konuşmanın sonunda ailelere seslenen Vali Şahin, anne ve babaların okuldan eve gelen çocuklarının ceplerini kontrol etmelerini istedi. Vali Şahin, “Özellikle okul çağındaki çocuklarımız eve geldiğinde ceplerini kontrol edin. Çünkü çok rahat bir şekilde bu maddeler çocuklarımızın ulaşabileceği ücret itibariyle ve gerekse elini atıp ulaşabilecekleri yerlere geldikleri için ailelerin çok hassasiyet göstermesi gerekiyor. Onun için sizin ve çevrenizdeki insanlara bu telkinde bulunmanızı istiyorum” ifadelerini kullandı.

İl Jandarma Komutanlığının bugün Alaçam-Bafra yolu üzerinde yakaladıkları bonzai hakkında bilgi veren Vali Şahin, “Jandarma ekiplerimiz bugün Alaçam-Bafra yolu üzerinde 1.2 kg bonzai yakalamışlardır” açıklamasını yaptı.

Vali Şahin’in konuşmasının ardından 2016 yılı uyuşturucu ile mücadele eylem planı ve 2016 raporu ile Büyükşehir Belediyesi, İlkadım Kaymakamlığı, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan mesleki eğitim işbirliği konulu sunumlar yapıldı.
Kaynak: İHA