Pazarcı Esnafından 'Yer İşgali Parası' Protestosu

Kuşadası ilçesinde kapalı pazar Yeri esnafı, yer işgal parasının fazla olduğunu ileri sürerek tezgah açmayıp durumu protesto etti.

Hacı Feyzullah Mahallesi Adnan Menderes Bulvarında Çarşamba günleri tekstil ve takı üzerine açılan kapalı pazar yerinde esnaf, yer işgal parasının fazla olduğunu iddia ederek tezgah açmadı.

Grup adına açıklama yapan Kuşadası Pazarcı Esnafları Derneği Başkanı Mustafa Balcı, pazar yerinin Kuşadası Belediyesince özel bir işletmeye verildiğini, yıllık 4 bin ile 20 bin lira arasında değişen yer işgal parasının fazla olduğunu kaydetti.

Pazar yerindeki bütün esnafın tezgah açmadığına dikkati çeken Balcı, 'Ülkemizin içinde bulunduğu şartlardan dolayı turizm kötü ve para kazanmamız zaten zor. Bunu bütün yetkililer biliyor. Biz de bu şartlarda pazarcılık yapamayacağımızı dile getiriyoruz. Burası için yapılan ihale yanlış bir ihale. Yetkililer bu işe bir an önce çözüm bulmalı.' diye konuştu.

Nazilli Halk Pazarı ve Çevre Pazarcılar Derneği Başkanı İbrahim Şahin de, 2012'de çıkartılan yasayla birlikte Türkiye'nin genelinde pazar yerlerinde işgal harcı uygulandığını belirterek, 'Bu da yasa çerçevesinde metrekare sayısı ile iki lira elli kuruş çarpılarak alınır. Örneğin, 10 metrekare yeri olan birisi, 25 lira para öder. Türkiye'nin genelinde böyle bir uygulama var. Burada yapılan uygulama pazarcı esnafının doğasına aykırıdır. Biz burada pazarcı durumunda değil, kiracı durumundayız. Biz, 8 bin lira yer parası ödeyince yüksek fiyata ürün satıyoruz. Herkes bu işten olumsuz etkileniyor.' ifadelerini kullandı.

Bazı pazarcı esnafı da yerlerin kura çekilerek alındığını, bazı takıcılardan 4, tekstilcilerden 8, çantacılardan da 11 bin lira yer parası istendiğini, bunun adaletli olmadığını dile getirdi.

Kaynak: AA