İSO Türkiye İmalat Sanayi PMI Endeksi Ocak'ta Yükseldi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI endeksi, Ocak ayında 48,7’ye yükseldi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI 2017 yılı Ocak ayı raporları açıklandı. Buna göre İSO Türkiye İmalat PMI endeksi, Ocak ayında 48,7’ye yükseldi. PMI endeksini büyük ölçüde mevsimsel etkilerden arındırılmış Üretim ve Yeni Siparişler endeksleri belirlerken, yeni ihracat siparişleri hacmi son altı ayda dördüncü kez yükseldi. İstihdamda ise istikrarlı bir seyir görüldü.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI endeksi de ocak ayında 46,9 düzeyinde kaydedilerek şehrin imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki zorlukların devam ettiğine işaret etti. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, “Özellikle üretim ve yeni siparişler alt endekslerindeki gelişmelerin yansıması olarak Türkiye İmalat PMI endeksi 2017 yılının başında eşik değer 50,0’nin altında kaldı. Diğer taraftan, istihdamın istikrarlı seyretmesi ve ihracatın artması olumlu gelişmeler olarak kayda geçti. Türk lirasındaki değer kaybı yine maliyet baskılarının güçlü kalmasına neden oldu” dedi.

İstanbul İmalat PMI endeksi yüzde 46,9 oldu

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI endeksi de ocak ayında 46,9 düzeyinde kaydedilerek şehrin imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki zorlukların devam ettiğine işaret etti. Üretim, yeni siparişler ve istihdamdaki değişimleri yansıtan alt endeksler ocak ayında manşet endeks üzerinde etkili oldu. Mevsimsel etkilerden arındırılmış Üretim Endeksi eşik değer 50,0’nin altında kaydedildi. Aralık ayına göre gerileyen yeni siparişler, firmaların birikmiş işlerini ocak ayında daha da azaltmalarına imkan tanıdı. Geçen yılın ekim ayındaki artışı takiben istihdam endeksi ocak ayında nötr düzeyin altında kalmaya devam etti.
Kaynak: İHA